Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SD-kampanjen nedriven – efter ett dygn

Publicerad: 4 augusti 2015, 07:02

SD:s kritiserade kampanj i tunnelbanan utsatt för sabotage

Två män har gripits misstänkta för att ha rivit ner Sverigedemokraternas affischer, hållbarhet är en pr-fråga visar kartläggning och Twitters aktie rekordlåg. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterSverigedemokraterna

SD-kampanj nedriven
Sverigedemokraternas nya kampanj i tunnelbanan hann sitta uppe i ett dygn. Nu har stora delar av den hårt kritiserade kampanjen i Östernalms tunnelbana som riktar sig mot tiggare rivits ner. Två män har nu gripits misstänkta för skadegörelse, uppger SVT.  En av dessa män ska enligt polisen ha försökt hindra ordningsvakterna att ingripa genom att lägga sig raklång på bilvägen utanför tunnelbanan, skriver Sveriges Radio. Under tisdagseftermiddagen planeras en demonstration äga rum vid Östermalmstorgs tunnelbanestation. Hittills har drygt 10.000 personer gett sitt stöd åt demonstrationen på Facebook.

... och flera anmälningar hos JK mot kampanjen
Redan under måndagen hade justitiekanslern JK mottagit flera anmälningar kring Sverigedemokraternas reklamkampanj. Bedömer JK att en förundersökning bör inledas kan även SL komma att grankas.
– Det brott som kan komma i fråga är i första hand hets mot folkgrupp, vi kommer att pröva om det finns anledning att inleda förundersökning, säger Anna-Karin Larsson, som är föredragande hos JK till Expressen.

Hållbarhet oftast en pr-fråga
Företag anklagas emellanåt för att nyttja hållbarhetsarbete som pr-kampanjer. Nu visar en kartläggning av SvD Näringslivs att mer än varannan hållbarhetschef har kommunikation på sitt bord. Dessutom saknas ofta uppföljning och granskning av hållbarhetsarbetet, endast 15 procent av företagen använder revision av sin hållbarhetsredovisning. Bland de svarande hållbarhetscheferna på Sveriges 100 största företag uppgav 52 procent att de också ägnar sig åt kommunikation. Nästan 15 procent säger rent av att största delen av arbetet ägnas åt kommunikation.

Twitters aktie når bottenrekord
Twitters svaga användartillväxt oroar placerarna. Detta fick mikrobloggtjänstens aktie att rasa med över fem procent under måndagen till 29:25 dollar. Siffran är den lägsta stängningskursen sedan börsnoteringen i november 2013. Fortfarande ligger kursen en bit över introduktionsnivån 26 dollar. I samband med delårsrapporten förra veckan visade det sig att antalet användare bara ökade med två miljoner under andra kvartalet, skriver Dagens Industri. "Det är oacceptabelt och vi är inte nöjda med det", sade Jack Dorsey, medgrundare och tillförordnad vd för Twitter, om den relativt låga användarökningen.

Max von Sydow klar för "Game of thrones"
Nu är det klart att den svenska skådespelaren Max von Sydow är på plats och filmar för "Game of thornes" sjätte säsong. Enligt Entertainment Weekly får Max von Sydow rollen som den mystiske gestalten "Three-eyed raven". Den 86-årige skådespelaren som har gjort flera betydande roller i Hollywood-filmer som "Exorcisten" och science "Minority report". Senare i år är han aktuell i "Star wars: the force awakens".

Klassiskt godis blir långfilm
Tablettgodiset med de klassiska automatbehållarna Pez, ska bli animerad långfilm. Vad filmen ska handla om är okänt, men manuset kommer att skrivas av Cameron Fay, rapporterar Variety. Tidigare har leksaker som Lego, Transformers, Barbie och GI Joe har redan filmatiserats flera gånger.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

TwitterSverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.