Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SD:s valaffischer vandaliserade i natt

Publicerad: 15 maj 2014, 08:24

Nedsprutade med röd färg.

Foto: Yasmine Winberg.

I måndags hängdes Sverigedemokraternas valaffischer upp i Stockholms tunnelbana. Kampanjen mot tiggare har väckt starka känslor – på flera platser blev de vandaliserade i natt.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Resumé har tidigare i veckan rapporterat om att SL blivit nedringda av upprörda människor som velat att valaffischerna ska tas ner.  

I natt har affischerna blivit vandaliserade på flera stationer i tunnelbanan. På Rådmansgatan är de nedsprutade med vit färg och på S:t Eriksplan med röd färg.  

Det är budskapet: "Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator" som fått människor att reagera.  

Sverigedemokraterna har tidigare sagt till Metro att Clear Channel lovat att byta ut vandaliserade affischer inom ett dygn.

Men enligt Ola Klingenborg, vd på Clear Channel som hyr ut reklamplatserna i tunnelbanan, är det lite mer komplicerat än så.  

– Det är olika typer av format som tar olika lång tid att byta ut. I tunnelbanemiljön måste man tänka på säkerheten och det går inte att byta ut affischer hur som helst. Det finns en rigorös säkerhetsrutin och den följer vi. Precis som vanligt, säger Ola Klingenborg.  

Han vill inte svara på om Sverigedemokraterna kan få tillbaka pengar för de vandaliserade affischerna.  

– Jag har inga kommentarer kring prissättning och ersättning till annonsörer. Metro skev idag att SD kanske skulle få tillbaka sin investering, men så enkelt är det inte. Vi kan inte ta ansvar för tredje parts agerande. Det viktiga är att vi alltid strävar efter att alla annonsörer ska få den kampanj som de köpt, säger han och fortsätter:

– Vi för diskussionen med varje enskild annonsör. Jag vill inte föregripa den diskussionen med den här enskilda kunden. Så enkelt är det inte.  

Vad tror ni om affischerna ni eventuellt byter ut – kommer de vandaliseras igen?
– Det här är en tvåveckorskampanj så det blir per definition ett begränsat antal byten som är möjliga, säger Ola Klingenborg.  

Sverigedemokraterna har tidigare hävdat att budskapet på affischerna är hämtade från en rapport från Länsstyrelsen den 8 maj.  

Men Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Stockholm, tror att Sverigedemokraterna missuppfattat rapporten.  

– De kan inte ha läst rapporten, den visar tydligt att det inte går att generalisera, säger han till Svenska Dagbladet.  

Alla sju partier i landstinget tycker illa om Sverigedemokraternas kampanj – men Vänsterpartiet är det enda parti som tycker att affischerna borde tas ned.  

– Jag tycker att annonsen är så stötande att den kunde ha stoppats med nuvarande regler, säger Gunilla Roxby (V), ledamot i trafiknämnden, till Metro.

Resumé har sökt Sverigedemokraterna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev