Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”SDU:s film flirtar med Nazityskland”

Publicerad: 30 maj 2014, 13:20

Generation Identitaires film och SDU:s.

Foto: Skärmklipp från Youtube.

Återigen tros SD kopiera filmer. Häromdagen släppte SDU en film – som i sociala medier beskrivits som en kopia av Franska Generation Identitaires film "Declaration of War".
– Att Twittervänstern kissar på sig, bryr jag mig inte det minsta om, säger William Hahne, pressekreterare på SDU.

Ämnen i artikeln:

SDUKingHedvig Hagwall Bruckner

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


SD-kvinnor släppte häromveckan en film med uppenbara likheter med schweiziska SVP från 2011. För Resumé erkände de att de använt filmen som förlaga.

– Vi såg den för några år sedan, och i det svenska politiska klimatet gick det att twista till den, sa Paula Bieler, presschansvarig på SD-kvinnor då till Resumé.

Hon såg inga problem i att ha plankat filmen.

William Hahne, SDU:s pressekreterare vill inte bekräfta att de använt den franska "Declaration of War" som förlaga till sin film, även om han sett den.

– Den enda likheten är att båda är svartvita och klipper mellan personer, i övrigt kan inte jag se några likheter. Det här är en helt egen idé, där olika företrädare säger olika saker på olika europeiska språk, säger William Hahne och fortsätter:  

– Att Twittervänstern kissar på sig, bryr jag bryr mig inte det minsta om.

Men Hedwig Hagwall Bruckner, flerfaldigt prisbelönt kreatör som jobbat med reklamfilmer på reklambyrån King, ser väldigt många likheter med den franska filmen.  

– De är estetiskt lika med svartvitt, ungdomar som talar rakt in i kameran och pratar om unga generationen. Men det är viktigt att reflektera över att varför de väljer att vara lika. Vad är det de vill ha sagt. Det är inte bara för att de inte kan tänka, de är inte dumma i huvudet. De flörtar med ideologin och vill berätta underförstått att de ligger närmare nazisternas ideologier än vad de förmedlar utåt, säger hon.

I filmens estetik ser hon tydliga likheter med 30-talets Nazityskland.  

– Det är uppenbart att de använder den nazistiska estetiken. Jag tycker att det är sjukt obehagligt. De har gått över gränsen.

Nedan kan du se SDU:s film och Generation Identitaires.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev