Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Se Kristdemokraternas svar på Daidalos "bokkupp"

Publicerad: 24 november 2017, 09:10

Ebba Busch Thor fyller igen sin litterära kunskapslucka.

Foto: Faksimil

Efter Ebba Busch Thors litterära miss i Aktuellt skickade bokförlaget Daidalos ett halvt ton böcker till partiets kansli. Nu svarar partiet i en Facebook-video och lovar att "läsa lusen" av sina politiska motståndare i valet.


Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaEbba Busch ThorDaidalosReklam

Förra veckan fick Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor det svettigt i Aktuellt-studion. Med anledning av att partiet vill införa en litterär kanon för skolbarn blev partiledaren utfrågad om tre svenska klassiker; Gösta Berlings Saga, Giftas och Gentlemen. Ebba Busch Thor kunde inte komma på något av namnet på någon av författarna av bakom böckerna.

Missen fick stor uppmärksamhet och för att fylla Busch Thors litterära kunskapslucka skickade bokförlaget Daidalos häromdagen ett halvt ton böcker till Kristdemokraternas kansli i Gamla Stan i Stockholm.

– Man kan tycka vad man vill om huruvida läsning av t ex Gösta Berlings saga är det bästa sättet att komma in i det svenska samhället 2017. Men om KD nu anser detta kan man ju tycka att de bör ha viss koll på litteraturen själva. Förhoppningsvis kan böckerna från oss bidra till att väcka läslusten inom partiet, berättade Pelle Sjödén på Daidalos.

Under gårdagseftermiddagen kom Kristdemokraternas svar. I en Facebook-film syns delar av partiledningen, däribland Ebba Busch Thor, läsa in sig på de svenska klassiker partiledaren missat i Aktuellt. Partiet hävdar dock att det bara hade kommit tre kassar böcker till kanslit.

"Det gick ett rykte. Ett göteborgsförlag påstod att de skickat en hel pall böcker, 500 kilo, till KD-kansliet. Vad bra, tänkte vi. Kanske kan vi starta en bokklubb i partiet? (...) PS. det var ingen hel pall med 500kg böcker, det var tre kassar. Vilken besvikelse!" skriver Kristdemokraterna i Facebook-posten.

Kassarna innehåll böcker från vitt skilda författare som Franz Kafka och, intressant nog, Karl Marx.

– Man får ta den här typen av kampanjer med ro och bemöta det med självdistans. Idén till svaret kom faktiskt från Ebba själv, berättar Mia Widell, kommunikationschef på Kristdemokraterna.

Hur många böcker som faktiskt kom till Kristdemokraternas kansli är dock fortfarande en gåta.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.