tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SF bio visar reklamfilm från Beckmans

Publicerad: 24 januari 2008, 08:52

Våren 2007 fick elever på Beckmans linje ”Reklam och grafisk form” i uppdrag att producera en reklamfilm som skildrar Svenska PEN-klubbens verksamhet. Nu väljer SF bio att visa en av filmerna.

Ämnen i artikeln:

Reklam

LF

Linda Fagerlind


Bild från filmen som nu visas på SF.

Under två månader ska SF bio visa reklamfilmen ”Pen in the Ass” av Igor Zimmermann, Mikael Sol, Elin Skogkvist och Anna Söderberg. Kampanjen, bestående av en 30 sekunder lång reklamfilm, visar kärnan i Svenska PEN-klubbens verksamhet, det vill säga att klubben stödjer författare som hotas eller fängslats. Filmen finns i två versioner, en med Hitler och en med Mao.

– Vi valde ut filmerna för att vi tyckte att det var ett angeläget budskap och att de två versionerna framförde detta med ett tydligt och enkelt visuellt språk där man använt humorn som skarpt vapen, säger Helena Eklund, marknadschef på SF bio.

PEN är en politiskt oberoende ideell organisation. Fokus ligger på det fria ordet och medlemmarna, cirka 500 stycken, består av författare, förläggare, översättare och journalister.

Förutom filmen som SF nu valt att visa producerades ytterligare tre filmer av eleverna: ”Tecknade pennor”, ”Skrivmaskin” och ”Brinnande penna”.
– Alla filmerna var väldigt bra och kompletterade varandra. Vi hade en egen omröstning på PEN-klubbens årsmöte där filmen ”Tecknade pennor” vann, säger Maria Modig, vice vd på Svenska PEN.

PEN räknar med att kunna följa upp kampanjen längre fram men än så länga är inget bestämt.

– Det har varit oerhört spännande att se hur man kan arbeta med reklam. Vi gjorde en drive för några år sedan där vi visade hur det skulle vara om till exempel Anita Goldman satt fängslad för sina åsikter i Sverige. Vi ville visa att det här är något som händer i andra länder, säger Maria Modig.

Inför projektet fick eleverna träffa författaren Faraj Baraktar som satt 14 år i fängelse i Syrien.
– Filmerna är inspirerade av hans historia och boken ”Språkets och tystnadens otaliga svek” som Baraktar skrev under sin tid i fängelset. Han skrev på cigarettpapper som smugglades ut ur fängelset, säger Maria Modig.

Filmerna har producerats i samarbete med Esteban, Jesper Koothoufd, Pinguin, Anders Stjernström och EFTI.

Se filmen "Pen in the ass".

Se de tre övriga filmerna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev