Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ska trolla bort valsegern

Publicerad: 20 april 2010, 09:59

Hon är den trettonde rikaste personen i Storbritannien, och lär vara god för 545 miljoner pund. Men när Harry Potters skapare J.K. Rowlings ger sig in i den brittiska valdebatten är det med ett manifest om ensamstående mödrar.


1997 var Joanne Rowling en ensamstående mor som levde ett knapert liv med bara inkomster från en deltid som lärare, men var på väg att få sin första bok om Harry Potter publicerad. Boken blev en dundersuccé och Potterböckerna är i dag utgivna i 65 länder.
Samma år vann New Labour en valseger och har haft makten sedan dess.
I en lång krönika i The Times - The single mother´s manifesto - varnar nu Rowlings för vad en konservativ toryseger i valet den 6 maj skulle kunna betyda.
– David Cameron berättar att de konservativa har förändrats, att de inte längre är det "elaka partiet", att han vill att Storbritannien ska bli "en av de mest familjevänliga nationerna i Europa". Men jag köper inte det. Han har paketerat om en politik som gjorde desparata människors liv värre när hans parti senast satt vid makten, och försöker sälja den politiken som något nytt.
– Jag har aldrig röstat på torys förut... och de påminner mig hela tiden om varför, skriver Rowlings i Times.
Rowlings inhopp i valdebatten gör stor avtryck i den brittiska valrörelsen där det enligt opinionsmätningarna just nu är jämnt lopp mellan Torys, Labour och Liberalerna.

De konservativa och partiledaren David Cameron såg länge ut som givna segrare, och har lett över Labour i opinionsmätningarna sedan oktober 2007. Men det som framförallt hänt på sistone är det liberala partiet och partiledarens Nick Cleggs framryckning.

Och att kända författare ger sig in i valkampen har fått stor betydelse förr. 1976 skrev Astrid Lindgren sagan om "Poperipossa i Monismanien" i Expressen i protest mot marginalskatterna. Sagan fick enorm uppmärksamhet och anses ha bidragit till regeringsskiftet i valet 1976.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.