Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skånemejerier stämmer Arla

Publicerad: 14 juli 2008, 13:07

Skånemejerier i Malmö har lämnat in en stämningsansökan mot Arla i Stockholm. Anledningen - Arla kallar en av sina produkter för Baristamjölk, ett namn som Skånemejerier anser sig ha ensamrätt till.


Arlas mjölk till vänster och Skånemejeriers till höger.

Skånemejerier vill dels att Arla ska förbjudas att använda uttrycket Barista och dels att de ska "utplåna eller ändra samtliga produktförpackningar, skyltar, reklammaterial, webbsidor, affärshandlingar och liknande" som i så fall omfattas av förbudet. Vidare kräver Skånemejerier att förbudet ska förses med ett vite på en miljon kronor.

Skånemejerier menar att de har ensamrätt till varumärkena Barista, Del Barista samt till Latte del Barista och att Arla inkräktar på deras varumärke genom att använda ”Barista mjölk” för en av deras mjölkprodukter.

Enligt Arla är de licenstagare till den internationella registreringen av Barista, vilket de menar ger dem rätt att använda namnet. Skånemejerier hävdar dock att den internationella registreringen inte gäller för varuklass 29 som är för mjölk och mjölkprodukter.

Skånemejerier vill också förbjuda Arla att fortsätter använda en tecknad kalv på sin produkt Powercow milkshake. Enligt Skånemejerier påminner det tecknade djuret för mycket om deras varumärke Kalvin.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.