Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skapade framtidens arbetsgrupp – vinner guld i Cannes

Publicerad: 20 juni 2017, 21:15

Sedir Ajeenah.

Foto: Yasmine Winberg.

"Los Santos Pride" heter modden som Garbergs med hjälp av kodare från hela världen skapade till Stockholm Pride.


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions 2017ReklambyråerCannes LionsGarbergs

JulioNiB, 8-Bit Bastard, TheFriedTurkey, Merfish & TheNathanNS är de kodare som Garbergs fick hjälp av till GTA5-modden.

Tanken var att i världens mest våldsamma spel, skapa en spelmodifikation med en oförstörbar Prideparad som spatserade på Los Santos gator.

Men att skapa en modd är inte det lättaste. Eftersom kodkunskapen inte fanns internt på byrån, vände sig kreatörsduon Sedir Ajeenah och William Lötman till internet. Sedan agerade de arbetsledare för kodarna som befinner sig i olika världsdelar.

– Det här projektet betyder mycket för mig och William. Vi har utmanat det traditionella sättet att arbeta på. Alla pratar om co-creation som en stor trend. Det låter bra men är svårt att omsätta. Men vi lyckades med det, säger Sedir Ajeenah, som är på plats i Cannes för att delta i mobiljuryn.

"Los Santos Pride" belönas med guld i innovationskategorin.

– När vi hade vår jurypresentation sa en jurymedlem att det inte bara är teknisk innovation, utan också en social innovation. Det är de finaste orden jag kommer ta med mig härifrån.

– Garbergs är en liten byrå i en liten stad i ett litet land. Bland bidragen i innovationskategorin finns bland annat Apples egenbyggda robot som monterar isär iPhones och Nasa som odlar potatis på mars. Att vi får guld är därför extra mäktigt.

Sedir Ajeenah säger att en av lärdomarna från projektet är att det finns otroligt många kreativa människor även utanför branschen. En av kodarna är autistisk och därför har hans mamma haft kontakt med Garbergs. Han har kodat kläderna och flaggorna och när bidraget i fjol vann Eurobest berättade mamman att han spikade upp diplomet på väggen.

– Ju duktigare vi är på att väcka liv i den kreativitet som finns utanför branschen, ju duktigare vi är på att korsa discipliner, desto bättre projekt kommer vi kunna skapa.

Hur ska du fira?
Jag ska hänga på låset på nattklubben Gotha, eftersom Future ska spela vid midnatt. Men först ska jag gå ut till en bankomat och ta ut 25 euro till inträdet.

I kategorin innovation vann också Åkestam Holst och Great Works Grand Prix med "Humanium". Vinnarintervjun hittar du här.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.