lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skäringers debattartikel anklagas för att vara sponsrad

Publicerad: 10 mars 2014, 10:18

Skådespelaren och programledaren Mia Skäringer. Foto: Skärmdump från Aftonbladet i fredags

Mia Skäringer slog delningsrekord med sin debattartikel i Aftonbladet där hon sågade diet- och vikthetsen.
Nu misstänks texten vara att beställningsjobb för Proviva som i helgen lanserade Skäringer som nytt affischnamn.
– Det är inget jag kan uttala mig om, jag måste tyvärr gå nu, säger Philip Ahlqwist, creative director på Provivas reklambyrå Volontaire.

Ämnen i artikeln:

Mia SkäringerAftonbladetProvivaEhsan FadakarReklam

MH

Magnus Helander


Mia Skäringer inledde debattartikeln, som sedan i fredags delats över 140 000 gånger, med formuleringen ”Nu räcker det” – samma uppmaning som Proviva använder sig av i sin nya reklamoffensiv framtagen av byrån Volontaire.

Formuleringar som ”magkänslan" och ”hälsostress är det nya ordet” är formuleringar som Proviva bygger sin nya kampanj kring. Och ”Det räcker nu” är Provivas nya pay-off. Samtliga återfinns i Skäringers text som publicerades i Aftonbladet.

I helgen har Mia Skäringer poppat upp som nytt affischnamn för just Proviva. Hennes blogg finns på Provivas sajt och hon har även en ny Facebook-sida som länkar till Proviva.  Texten misstänks nu för att vara ett sponsrat inlägg för Proviva.

”Själv är jag en cynisk mediamänniska som vet en hel del om hur slipstenar dras bakom kulisserna. Min analys är ganska enkel: om Proviva menar allvar med en ny strategi där de vill få oss att släppa hälsostressen, så har de hittat en talesperson som känns rätt trovärdig på något sätt. Det borde kunna fungera, och Mia Skäringer kanske faktiskt tycker det här på riktigt. Men samtidigt är det såklart alltid lite besvärande om det visar sig att hon egentligen gör det för pengarna, skriver kostbloggen Salt.se.

Kostdoktorn.se
, som förespråker LCHF, skriver:

”Var Skäringers debattartikel om hälsostress och hennes utfall mot alla kolhydratfattiga dieter ett beställningsjobb åt ProViva? Var den dold reklam där ProViva köpt Skäringers populära röst för att övertala svenska kvinnor att dricka mer av deras sockervatten? Eller är det bara så att Skäringers ärliga åsikter redan råkade passa så bra med ProVivas marknadsföring att några feta lönecheckar inte påverkar henne? Inte vet jag. Men jag känner mig lurad.”

Aftonbladets debattchef Ehsan Fadakar visste om att Mia Skäringer skulle placera bloggen hos Proviva, men inte fler detaljer än så, säger han till Resumé.

– Hon nämner inte Proviva i texten och har ingen antydan till Proviva. Det finns ingen chans att man drar en koppling till Proviva när man läser texten. Jag kan inte hjälpa vad folk gör efter att de publicerat en text hos oss. Vi tog rätt beslut att publicera den. Hennes samarbete med Proviva startade efter att artikeln publicerades. Vad de gör efteråt kan jag inte styra över, säger Ehsan Fadakar.

Philip Ahlqwist
, creative director på Provivas reklambyrå Volontaire, vill inte svara på frågorna om debattartikeln används i marknadsföringen.

– Det är inget jag kan uttala mig om, jag måste tyvärr gå nu, säger han till Resumé.

Resumé har sökt Frida Keane, kommunikationsansvarig för Proviva på Danone och inte fått kontakt med Mia Skäringer.

140 000 delningar som artikeln fått är nytt delningsrekord för Aftonbladet Debatt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev