Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skattepengar finansierade SD:s kampanj mot tiggeri

Publicerad: 22 november 2016, 08:04

462 000 kronor landade notan på för att tapetsera Östermalmstorgs tunnelbanestation förra hösten. Pengarna fick Sverigedemokraterna från Stockholms Stad, skriver Stockholm Direkt.


Ämnen i artikeln:

KampanjSverigedemokraternaTunnelbanan

I början av hösten 2015 blev Sverigedemokraternas kampanj på Östermalmstorg en nationell snackis. Efter bara en dag revs den ned av ilskna demonstranter, men redan då hade partiet uppnått sitt mål om att få spridning av budskapet.

LÄS MER: 92 procent nåddes av SD-kampanjen

Nu berättar Stockholm Direkt att partiet betalade 462 000 kronor för kampanjen. Det framgår av SD:s redovisning av hur man använt det kommunala partistödet för 2015.

Ungefär lika mycket betalade de för ett reklamutskick till stockholmarna med krav på en folkomröstning om flyktingmottagandet.

LÄS MER: "För att få bra spridning behövdes ett bang"

Av de totalt 2,7 miljoner kronor som SD fick i kommunalt partistöd 2015 använde partiet drygt 888 000 kronor till stora kampanjer. Det är dock inte olagligt, enligt sajten som har talat med en expert på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Den blev en sorgesak i och med att den revs ner första dagen, men blev väldigt lyckad mediemässigt. Den uppmärksammades stort även i internationella medier och det finns uppgifter på att den skulle motsvara 53 miljoner i reklamvärde. Kampanjen var säkert en av anledningarna till att vi blev så stora i opinionsmätningarna den hösten, säger Per Ossmer, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, till Stockholm Direkt.

LÄS MER: SD tävlar med tiggeri-kampanjen i 100-Wattaren

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.