Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skatteskulderna tynger Leopard

Publicerad: 29 april 2009, 14:14

Den skuldtyngda reklambyrån Leopard ägs av en bulvan men drivs av Johan Sjönander, som är försatt i personlig konkurs. Nu återkallas F-skattsedeln för andra gången på ett år. – Det ser inte särskilt lovande ut, säger Johan Sjönander till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Konkurs

Reklambyrån Leopard har problem. Återkallad F-skattsedel, stora skatte­skulder och ofullständig styrelse. Johan Sjönander som har drivit byrån är försatt i personlig konkurs sedan den 19 augusti i fjol. Han har skulder på 19 miljoner. Den som är försatt i personlig konkurs får inte driva företag så länge konkursen pågår. Enligt konkursförvaltaren är Johan Sjönanders konkurs inte avslutad.

Sitter i kundmöte

Johan Sjönander kallar sig ”operativ ledning” för Leopard i ett första telefonsamtal med Resumé. Då avslutar han samtalet med hänvisning till att han sitter i ett kundmöte och snart ska driva en workshop. Dagen efter säger han:
– Leopard Reklambyrå lades ner i oktober. Den har ingen verksamhet och inga anställda.
Men ni svarar ”Leopard Reklambyrå” i telefon?
– Det finns andra bolag här med liknande namn. Jag driver inget … Det finns andra här som driver företag. Jag är anställd.
Men Leopard Reklambyrå finns registrerat i bolags­registret som verksamt företag och har exempelvis nio telefonabonnemang.
– De telefonerna tillhör Leopard Reklambyrå. Det sista kapitlet är inte skrivet än. Det blir det när vi har löst skulderna, säger Johan Sjönander.
När gör ni det?
– Under våren. Det skulle ha varit klart men det finns olika intressen bland finan­siärerna, säger han, och påpekar:
– Bolaget startade utan pengar men med ganska stor kostym. Medvetet. Det fanns avtal om kapital, men sedan ändrades förutsättningarna.
Hur ska ni ta er ur detta?
– Det finns inga förutsättningar att dra in pengar. Just nu känns det inte särskilt lovande.
Det känns som årets underdrift. I mars återkallade Skatte­verket för andra gången på ett år F-skattsedeln för reklambyrån Leopard. Orsaken är att byrån ”återigen brustit i redovisning och betalning i en utsträckning som inte är obetydlig”. Reklambyrån har skatteskulder på 807 000 kronor, en skuldbörda som enligt myndigheten byggdes upp under förra året.
Enligt bolagets årsredovisning 2007 har byrån sju anställda och en omsättning på 18 miljoner. Men års­redovisningen för 2007 är så ofullständig att revisorn, Jan Lejonhird, inte har kunnat tillstyrka bolagsstämman att fastställa resultatet eller ge styrelsen ansvarsfrihet. Bolagets styrelse är för övrigt också ofullständig. Den består av en enda ledamot, Mats Andersson, som medger att han äger byrån men kallar sig ”en inaktiv ägare”.
– Jag har ägt den men jag vet knappt var kontoret är någonstans. Den är under nedläggning, säger han mycket irriterat.
Själv driver Mats Andersson ett dryckesföretag som var kund till Johan Sjönanders förra byrå, PR-kompaniet, som gick i konkurs. Och eftersom Johan Sjönander har gått i personlig konkurs får han inte äga företag själv. Därför står Mats Andersson som ägare och enda styrelseledamot i Leopard.

Startat ur konkurs
Hela Leopard Reklambyrå kom till som en del av en förlikning i Johan Sjönanders tidigare konkurshärva bestående av inte mindre än tre bolag: PR-kompaniet, Reklamkonsulenterna i Sundby­berg och Vindskompaniet projektering och försäljning. Det sistnämnda sysslade med byggprojekt ”som gick riktigt åt pepparn” på grund av indragna krediter.
– Då kom alla bolagen på obestånd och gick i konkurs. För att försöka vinna tillbaka något startades Leopard Reklambyrå, säger Johan Sjönander.

truefalse

Ulrika Fjällborg

Ämnen i artikeln:

Konkurs

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.