Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skattesmäll för SWE:s grundare

Publicerad: 25 november 2009, 15:42

Lån eller lön? Skatteskillnaden är enorm. SWE:s grundare Ulf Enander upptaxerades med miljonbelopp när han plockade ut miljonutdelningen från sitt belgiska holdingbolag som ett lån, i stället för lön. Nu skärps lagstiftningen för att hindra liknande skatteupplägg.


Ämnen i artikeln:

SWE

truefalse

”Jag har förstått att många andra har liknande upplägg”, säger Ulf Enander som nu har överklagat länsrättens dom till kammarrätten. (Foto: Isabelle Ödesjö)

Skatteverket har upptaxerat Ulf Enander, en av SWE:s grundare och tidigare även ordförande för Reklamförbundet, med mångmiljonbelopp.

Anledningen är att myndigheten har bedömt att båda har skatteplanerat via holding­bolag registrerat i Belgien.

Enligt både Skattverket och domar i länsrätten har vinst­utdelningarna i Ulf Enanders svenska bolag under fler år flyttats över till ett ägarbolag i Belgien, ett bolag som han också äger och styr över till 100 procent.

Skatteverket anser att det belgiska bolaget endast är en papperskonstruktion. Bolaget har visserligen belgiska representanter i styrelsen med drivs utan ”riktig” verksamhet och med ett enda syfte: att vara en del i ett skatteupplägg.

Skatteverket bedömer att det belgiska bolaget i praktiken endast har fungerat som en mellandepå för transaktioner. Utdelningen har senare förts tillbaka till konton i Sverige som tillhör Ulf Enander. Men i stället för utdelning har pengarna nu bokförts som till exempel ett lån och som har deklarerats som lån i den svenska inkomstdeklarationen. 

Hela syftet med upplägget är att utdelningen från till exempel reklambyrån SWE inte ska beskattas i Sverige. Om utdelningen hade redovisats i Sverige­ skulle det innebära cirka 57 procent i inkomstskatt, det vill säga drygt halva utdelningen skulle försvinna i skatt.

Ulf Enander har i lånat cirka 2 miljoner kronor av sig själv, anser Skatteverket.

Sannolikheten för att han, som ägare till både det belgiska­ och svenska bolaget, skulle driva in lånen av sig själv är obefintlig, bedömer verket. Lånen är belagda med ränta, men någon ränta har inte betalats.

Länsrätten har gjort samma bedömning, trots att Ulf Enander har försvarat sig med att han har tagit upp lånen i sin deklaration. Han anser också att bolagen ska betraktas som två skilda verksamheter.
Ulf Enanders fall anses principiellt intressant för många skatte­konsulter, som har lagt upp domen på sina sidor som ett fall. 

Men Ulf Enander är inte den ende i branschen som har upptaxerats.

Även tv-entreprenören Michael Werner har upptaxerats med miljonbelopp.

Michael Werner har haft ett lite annorlunda upplägg, som även inbegriper värderingar vid företagsköp. Men i slut­änden har utdelningen hamnat i ett belgiskt holdingbolag. I hans fall har pengarna oskattat gått tillbaka till kommanditbolag i Sverige som han äger till 100 procent. Pengarna har därefter överförts till hans privata konto, skriver länsrätten.

Skattverket anser Michael Werner på det sättet har undanhållit drygt 2,7 miljoner kronor från beskattning.

Även hans affärspartner Håkan Tranvik har upptaxerats med drygt 1,8 miljoner kronor i en dom som i praktiken är en karbonkopia på Michael Werners.
– Det är så länge sedan och jag har faktiskt inte längre koll på hur det såg ut. Allt skedde via mina rådgivare, säger Michel Werner.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

SWE

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.