Reklam
"Skatteverket lurade oss!"
Publicerad: 18 maj 2011, 14:32
Sex reklamprofiler granskas för skatteflykt med de aktuella Peru-uppläggen. Men de känner sig lurade av Skatteverket:
– Vi är ledsna och känner oss blåsta, säger Estebans grundare Olof Barr.
FT
Fredrik Thambert
truefalse
Illustration: Andreas Elgstrand.
Avslöjandet om AMF Pensions styrelseordförande Bertil Villards skatteplanering sätter ljus på de svenskar som har flyttat pengar till Peru och som nu ska granskas av förvaltningsrätten. Det handlar om det så kallade Peru-upplägget, vilket under 2006 marknadsfördes av skattekonsulter och advokatbyråer som ett sätt att betala väsentligt lägre skatt. Cirka 100 personer har enligt Skatteverket fört ut 1,8 miljarder kronor som inte har beskattats i Sverige. Det visar en granskning som tidningen Fokus publicerar i morgon.
Bland de personer som nu ska utredas av förvaltningsrätten på uppdrag av Skatteverket återfinns en handfull namn med anknytning till reklambranschen. En av dem är Stefan Rudels, projektledare och delägare i Forsman & Bodenfors. Enligt Skatteverket ska han ha tillgodogjort sig vinster på 8,3 miljoner kronor utan att betala skatt.
– I mitt fall har det inget med Forsman & Bodenfors att göra. Jag hade ett eget aktiebolag som jag hade haft i runt 15 år. Jag visste inte hur allt fungerade utan gick till några skatterådgivare, och de rekommenderade det här upplägget. Skatteverket hade sagt okej till det här. Och är det okej för dem, så är det okej för mig. Allting gjordes öppet och deklarationen godkändes, berättar Stefan Rudels.
Hans uppfattning är att det handlar om enskilda tjänstemän som nu vill pröva om det är förenligt med lagen.
– Jag känner mig inte förd bakom ljuset av rådgivarna. Men det som känns märkligt är att Skatteverket har skickat signaler om det här är okej. Sedan har de helt plötsligt fått för sig att det ska kollas, säger Stefan Rudels.
Vilka rådgivare anlitade du?
– De hette Nordiska Skatt.
Kände du någon gång att det här var på gränsen?
– Återigen, om det hade funnits några indikationer åt det här hållet hade jag aldrig gjort det. Där och då var det så att Skatteverket hade skickat ut alla signaler om att det här var helt okej. Det nöjde jag mig med. Men som lekman på området tycker jag att det här ger en oskön känsla.
Känner du dig besviken?
– Det känns märkligt att det kommer så här lång tid efteråt. Det är klart att det är jobbigt. Att samma myndighet som godkände nu vill få det prövat känns konstigt.
De övriga personerna med koppling till reklambranschen är Olof Barr, Alexander Brügge och Markus Ernerot som ligger bakom filmbolaget Esteban samt Marina Dahlblom och Helena Wendt på reklambyrån Blooms Byrå.
När Resumé kontaktar Marina Dahlblom känner hon att hon inte vill berätta hur hon ställer sig till granskningen.
– Jag vill helst inte prata om det, säger hon.
Känner du dig lurad eller besviken på någon?
– Nej, det kan jag väl inte säga att jag gör.
Lurad känner sig däremot Olof Barr, en av grundarna bakom Esteban och som nu utreds av förvaltningsrätten. Genom åren har byrån gjort reklamfilm för några av Sveriges största företag.
Nu vill Skatteverket att förvaltningsrätten fäller honom och hans två kompanjoner för skatteflykt.
– År 2005 hade vi planer på att starta ett serviceproduktionsbolag som kan ta hand om produktioner utomlands. Våra rådgivare på Advice Kapital rekommenderade oss att starta ett bolag i Peru för det skulle vara mest förmånligt skattemässigt, säger han och fortsätter:
– De satte upp bolagen åt oss 2006 och visade då ett papper från Skatteverket som förklarade att upplägget var helt legitimt. Nu har Skatteverket ändrat sig och vi känner oss lurade.
När skatteavtalet mellan Sverige och Peru sades upp flyttade Estebans delägare sitt ägande till Cypern.
– Vi förlorade mycket pengar under krisen och jag vet många som har förlorat stora pengar på de här uppläggen. Och rådgivarna har lämnat landet såvitt jag vet.
Nu kan förvaltningsrätten underkänna Estebanägarnas deklarationer för de aktuella åren.
– Vi är ledsna, säger Olof Barr. Jag trodde att vi följde lagen. Och vi betalar redan mycket skatt i våra bolag.
50 fall prövas i första skedet
Enligt tidningen Fokus genomgång rör det största fallet fem delägare i en ledande båttillbehörsfirma, som enligt Skatteverket har fört ut 250 miljoner kronor i obeskattade vinster till Peru. Nu riskerar de att behöva skatta för inkomster på vardera 50 miljoner.
Fem delägare i den ansedda advokatbyrån Vinge har använt Peru-upplägg för att minska skatten i sina fåmansbolag. En av dem är Vinges styrelseordförande Bertil Villard som valde att lämna ordförandeposten i AMF sedan skatteaffären blivit känd.
Bland de övriga fallen finns en kvinnlig advokat med egen byrå, en tidigare vd i livsmedelsbranschen, en managementkonsult och en barnläkare.
Skatteverket har lämnat omkring 50 fall av Peru-upplägg till förvaltningsrätter runtom i landet. Ytterligare 50 fall är under utredning.
Samtliga riskerar att få sina deklarationer omprövade och tvingas betala svensk skatt. De anser sig ha följt de lagar och regler som gällde 2006 och har redovisat transaktionerna i deklarationerna.
Frågan som förvaltningsrätterna nu ska avgöra är om förfarandet strider mot lagen mot skatteflykt, vars generalklausul syftar till att stoppa en serie av i sig lagliga transaktioner som genomförs med enda syfte att undgå beskattning.
Peru-upplägget
Peru-upplägget salufördes under 2006 av skatterådgivare i Sverige. Anledningen var en paragraf i Sveriges dubbelbeskattningsavtal med Peru som skulle ge låg skatt för att främja investeringar i det fattiga landet. Det utnyttjade runt 100 ägare av fåmansbolag som tillsammans misstänks för att ha fört ut 1,8 miljarder kronor. År 2007 togs paragrafen bort.
Med lagens bokstavliga mening går det inte att underkänna transaktionerna. Men det finns en skatteregel som kallas ”skatteflyktsklausulen” som kan användas för att granska en serie av transaktioner.
Följande krav måste uppfyllas för att den ska kunna användas:
1. Att transaktionen ingår i ett förfarande som medför en inte oväsentlig skatteförmån för den skattskyldige.
2. Att skatteförmånen varit det övervägande skälet för affären.
3. Att transaktionen strider mot lagstiftningens grunder.
Nu prövas om Peru-upplägget uppfyller dessa tre krav.
Hittills har sju mål avgjorts i kammarrätten.
Stockholm har friat två fall medan kammarrätten i Jönköping har fällt fem personer.