onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skeberg startar byrå

Publicerad: 30 september 2009, 15:08

Den hyllade reklam­köparen Ingvar Skeberg får 4,5 miljoner kronor i avångsvederlag från AMF Pension. Nu startar han byrån Cleary.

Ämnen i artikeln:

AMF PensionIngvar Skeberg

CdF

Claes de Faire


truefalse

”Även om det har varit en jobbig och guppig period för mig så är jag fruktansvärt stolt över det fantastiska arbete som jag gjorde på AMF”

När AMF-skandalen briserade och den prisbelönade vice vd:n Ingvar Skeberg tvingades bort från sin post efter elva år på AMF beslöt han sig för att kontakta en psykolog.

Fallet hade kommit hårt och plötsligt och Ingvar Skeberg vill försäkra sig om att få rätt hjälp.

Psykologen förklarade följande för honom:
– För en man i din ålder och situation ser prognosen ut enligt följande: du kommer att ägna dig åt ett års meningslöst och introvert grubblande, gärna i kombination med för högt alkoholintag och så fort du är klar och kommit ut på andra sidan så lämnar din hustru dig för att hon är så jävla trött på ditt ältande.
– Det var psykologens utgångspunkt enligt hans erfarenheter och det enda jag tänkte då var att så får det ju för helvete inte bli.

Läste allt som skrevs
Ingvar Skeberg höll sig undan de faror som lurade, men medger att han odlade en medienarkomani de första veckorna. Han läste allt som tidningar skrev om honom, men efterhand som mediernas intresse mattades av så upphörde också den starka driften att ständigt uppdatera sig.
– Nu är jag lättad över att vi har nått en överenskommelse. Det har tagit sex månader och det får väl anses som ganska långt, men AMF:s styrelse ville hantera frågan med Christer Elmehagen först. Dessutom byttes stora delar av styrelsen ut och det fördröjde förhandlingen fram till midsommar och sedan följdes det av ett semestertempo.

Får 24 månadslöner
Totalt kommer Ingvar Skeberg att kunna kvittera ut sammanlagt 24 månadslöner à 185 000 kronor. Enligt hans avtal kommer han att vara anställd i tolv månader och få en fallskärm på tolv månadslöner.

Till det ska dras cirka 1 100 000 kronor från en bonus som Ingvar Skeberg har ställt sig villig att betala tillbaka.
– Nej, jag är inte frustrerad och i sådana här frågor är ingen helt nöjd, men jag tror alla är tillräckligt nöjda för att honorera uppgörelsen.

Ingvar Skeberg kommer att kvarstå som anställd på AMF Pension fram till den 15 mars 2010 och under den tiden behålla samtliga anställningsförmåner. Under den tiden får han inte ägna sig åt någon konkurrerande verksamhet.

Tänker inte vara bitter
– Det är sex månader sedan det här hände. Jag tittar framåt, även om det här har varit en jobbig och guppig period för mig så är jag fruktansvärt stolt över det fantastiska arbete som jag gjorde på AMF. Jag tänker inte vara ytterligare en bitter gubbe.

Ingvar Skeberg startar den nya byrån Cleary Strategisk kommunikation AB. Tills vidare ska han driva byrån själv men uppger att han har två tilltänka partner som är i startgroparna att gå in. På sikt vill Ingvar Skeberg att byrån ska ha 10–15 anställda.
– Jag har en enorm bredd och erfarenhet av strategisk och integrerad kommunikation och jag har varit länge i branschen. Jag tror att mina erfarenheter också har ett värde även på säljsidan.
– Den här byrån ska inte ägna sig åt utförande av reklam eller pr-tjänster utan ska mer betecknas som en partner till vd och ledning i företag i kommunikationsfrågor.
– Jag tror att vi efter den här konjunkturen kommer att se en ganska förändrad marknad och jag tror att också säljare av kommunikation kommer att behöva en länk in till kunderna för att möta deras nya krav och där ser jag en roll för mig.

Har du några kunder redan nu?
– Jag för diskussioner med ett par företag och räknar med att kunna ha en kund klar inom loppet av någon månad.

Så om du får ett erbjudande från ett börsnoterad företag att bli marknadsdirektör då kommer du att nobba?
– Nu vill jag satsa på det här även om man aldrig ska säga aldrig. Nu vill jag faktiskt prova att göra det här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev