söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skifte: Digitalt passerar tv-reklam inom två år

Publicerad: 5 november 2014, 09:06

Foto: Colourbox.

Digitala reklaminvesteringar överskrider köp av tv-reklam år 2016 och når hela 103 miljarder dollar år 2019, vilket motsvarar 36 procent av de reklaminvesteringarna det året. Det visar analysfirman Forresters senaste beräkningar. Analysen visar också att sociala medier är viktiga kanaler, men inte tillräckligt mätbara ännu.

Ämnen i artikeln:

FacebookTwitterReklam

KB

Karl-Johan Byttner


Rapporten säger att amerikanska annonsörer investerar 85,8 miljarder dollar på tv-reklam år 2019, vilket motsvarar 30 procent av de totala reklaminvesteringarna det året, enligt Adage.

Men detta är alltså lägre än de digitala investeringarna, som ligger på 103 miljarder dollar det året.

Forrester-analytikern Shar VanBoskirk räknar dock inte med något scenario där det digitala kannibaliserar på tv-reklamen, utan att det snarare blir ett inflöde av nya pengar till det området i  takt med att marknadsförare kan bevisa att reklam i digitala kanaler verkligen fungerar, enligt Adage.

Det är heller inte så att de digitala budgeterna ökar på grund av fenomen som native advertising och modeller kring programmerade köp.

Den starkast bidragande orsaken är snarare att ekonomin har återhämtat sig och att annonsörerna har mer pengar att spendera på just reklam, enligt Forrester.

Forrester menar att det fortfarande kommer att ske olika reklamexperiment, men att den röda tråden är allt ska vara mätbart.

Det vill säga riktigt erfarna digitala marknadsförare flyttar runt pengarna mellan olika online-budgetar, enligt Forrester.

Trenden är också att man ser ett tak på sök, medan man lägger alltmer resurser på områden som mobilt .
Forrester räknar med att marknadsförarna lägger 46 miljarder dollar på mobil reklam år 2019.

Sök är fortfarande kungen eftersom det är enklare att mäta sådana investeringar, men när man tittar på display och räknar in digital videoannonsering flåsar det sök i nacken.

Forrester räknar med att investeringarna i streaming-reklam på Facebook och Twitter ökar mest av alla digitala kanaler under de kommande fem åren, men analysfirman tror inte att det tar över sök och display inom den tidsramen.

Förklaringen är enkel. Mätmetoderna måste mogna för sociala medier.

– Marknadsförare väljer avsiktliga verktyg som är mer mätbara, som de har mer erfarenhet av och ett mer direkt ansvar för. De försöker fortfarande nå en punkt där man verkligen kan mäta hur sociala media kan gynna dem. E-postmarknadsföring är exempelvis mer mätbart än sociala medier och billigt, men det kommer aldrig att utgöra lejonparten av budgeten, enligt Shar VanBosKirk.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev