Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Skönt att vi får tillbaka pengarna"

Publicerad: 26 maj 2010, 14:12

Röda Korsets ordförande, Bengt Westerberg, ser fram emot att få tillbaka pengarna efter att Johan af Donner, Ulf Olsen och Jan Liikane dömts till fängelsestraff, näringsförbud och dryga skadestånd i Stockholms tingsrätt.


Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda KorsetBengt Westerberg

Bengt Westerberg, ordförande för Röda Korset. Foto: Andreas Elgstrand

Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg ser fram emot att lägga en tuff tid bakom sig efter att domen mot fd kommunikationschefen vid Röda Korset och Cancerfonden idag fallit i Stockholms tingsrätt:
– Domen visar att domstolen gör samma bedömning som vi. Det vill säga att det är ett allvarligt brott som har begåtts. Jag tycker det är bra att vi nu kan få tillbaka pengarna och vi har också försäkringar som täcker eventuella mellanskillnader, säger Bengt Westerberg.

Enligt honom har af Donner-fallet tagit mycket av organisationens energi det senaste året och han ser också fram emot att kunna fokusera på Röda Korsets nationella och internationella verksamhet. Inte minst för att stärka förtroendet hos varumärket:
– Helt klart har varumärket naggats i kanten, vilket även undersökningar visar. Samtidigt  finns ett stort förtroende. Det såg vi inte minst i samband med Haiti-katastrofen. Då vi fick in mer pengar än vad vi tidigare har fått vid liknande katastrofer, säger Bengt Westerberg.

På frågan om han tycker att Röda Korset internrevision fungerat då det tog så lång tid att upptäcka Johan af Donners affärer menar han att frågan har diskuterats, men att det inte finns något som pekar på att man kunde upptäckt det hela tidigare:
– Vi hade ett mycket säkert system och det tvingade också Johan af Donner att samarbeta med andra bolag för att komma runt det hela, säger Bengt Westerberg.

Efter af Donner-fallet har Röda Korset skärpt sina rutiner och infört alltifrån stickprovskontroller och whistleblowing-system till förbättrade upphandlingsrutiner samt nya rutiner vid chefsrekryteringar.
– Vi inte hade kunnat göra annorlunda. Så fort jag och dåvarande generalsekreterare Christer Zettergren fick vetskap om det hela kopplade vi in Pricewaterhousecoopers. Då deras revision gav signaler om att han ljög på en rad punkter blev han avskedad samt polisanmäld, säger Bengt Westerberg.

Men det tog ändå ett kvartal innan Röda Korset agerade från det att misstankar väckts?
– Som sagt då ärendet anmäldes till Christer Zettergren kopplade vi in Pricewaterhousecoopers, säger Bengt Westerberg.

Hur kommer det sig att ni inte funderade över hans lyxiga livsstil. Ni om några visste vad han tjänade?
– Jag hade ingen aning om hans livsstil, säger Bengt Westerberg.

Har ni typ någon fempunktsplan eller liknande för hur ni ska gå vidare?
– Nej, vi jobbar vidare som tidigare. Svenska Kyrkans tidning har diskuterat om man skadas av öppenhet, men vi tror ändå att öppenhet är något bra, säger Bengt Westerberg.

Johan af Donner handplockade av Christer Zettergren. Hade ni ens någon rekryteringsfirma inblandad som kollade referenser och liknande?
– Det kan jag inte svara på då jag inte fanns på organisationen vid den tiden. Däremot har jag förstått att Cancerfonden använde rekryteringsfirmor så då utgår jag från att man kollade referenser, säger Bengt Westerberg.

Du har kritiserats för ditt arvode som ordförande för Röda Korset. Hur ser du på kritiken om att din kommunicerade sänkning i praktiken kan innebära en höjning av arvodet?
– Det stämmer inte. Jag har gått ner kraftigt med 13 500 kronor per månad. Vi har gått över till en princip som innebär att jag har arvode som en riksdagsledamot. Det vill säga arvodet styrs inte av den tid jag lägger ner. Och om jag skulle bli av med mitt internationella uppdrag sänks arvodet från 68 000 till 48 000 kronor per månad. Då skulle jag kunna lägga mer tid på mitt nationella uppdrag. Men detta kan ske först 2014 och jag sitter till 2013 så situationen kommer inte att uppstå, säger Bengt Westerberg.

Ser du överhuvdtaget något positivt med det som har inträffat?
– Det är väl alltid positivt att man ser över sina kontrollsystem. I övrigt har jag svårt att se något positivt, säger Bengt Westerberg.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.