Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Skrattande bebisen nobbar OKQ8:s bud

Publicerad: 4 april 2011, 07:03

OKQ8 använde den skrattande Youtube-bebisen i sin reklam utan tillåtelse. Kjell-Åke Gafvelin, pappa till Youtube-fenomenet William, har stämt OKQ8 och kräver bensinbolaget på  350 000 kronor för upphovrättsintrång. Familjen nobbar bensinbolagets försök till förlikning.


Ämnen i artikeln:

OKQ8Youtube

OKQ8:s annons med skrattande bebisen William.

Det var år 2006 som tio månader gamla William från Nyköping, Sweden, blev en global Youtube-plåga. Klippet på en och en halv minut visar hur lille William kiknar av skratt när pappa Kjell-Åke, som stod bakom kameran, gång på gång härmar mikrovågsugnens plingande.

Till dags dato har klippet laddats ner över 160 miljoner gånger, vilket gör det till ett av de tio mest sedda Youtube-klippen genom tiderna. Åtminstone om man får tro Wikipedia, där lille William fått en egen sida. Enligt samma källa visade Google klippet för drottning Elizabeth II under ett besök, varpå monarken ska ha kommenterat "...lovely little thing, isn't it?".

Men när OKQ8, utan att fråga använde sig av William i sin reklam surnade Kjell-Åke Gafvelin till ordentligt. Bilden användes i ett reklamblad med en uppskattad upplaga av 500 000 ex och på bolagets hemsida.

Nu har Gafvelin stämt OKQ8 på 350 000 kronor, plus ränta, för upphovsintrång samt brott mot lagen om namn och bild i reklam. Eftersom William är minderårig skulle bensinbolaget inhämtat tillstånd av bebisens föräldrar, hävdas i stämningen.

OKQ8 skyller på designbyrån Deasign.

– Vår byrå Deasign har begått ett beklagligt misstag, sa Peter  Tilberg, marknadschef på OKQ8, till Resume.se i förra veckan.

Nu har OKQ8 försökt få till en förlikning – men familjen nobbar.

– Vi har försökt att ersätta familjen, men de anser inte att ersättningsnivån är i proportion till den skada de utsatts för, säger Peter Tiberg, marknadschef på OKQ8, till Expressen.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

OKQ8Youtube

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.