Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SL får kritik för SD-kampanjen: ”Hög tid att börja planka”

Publicerad: 3 augusti 2015, 09:25

SL får hård kritik för att de upplåter utrymme åt Sverigedemokraternas nya kampanj. Men kampanjen har prövats, och anses ligga inom lagens gränser.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas nya kampanj gick upp i dag på Östermalmstorgs tunnelbanestation. I den vänder de sig till stadens turister och ber om ursäkt för tiggeriet. Resumé rapporterade tidigare i dag om kampanjen, och sedan dess har den väckt starka reaktioner.

"Hög tid att börja planka då #SLSpriderRasism" skriver komikern Soran Ismail på Twitter och fortsätter:

"Kan såklart inte stödja något som ökar hatet och misstänksamheten mot invandrare. Så illojal kan jag inte vara".

"Ja, det är såklart SLs rätt att vara med och misstänkliggöra invandrare ännu mer om de nu vill det. Men det är min rätt att inte stödja det".

Anna Hjalmarsson, debattansvarig Vision, skriver också på Twitter:

"Skäms nu över att vara stockholmare, svensk, ha åkt med SL. Mår illa över vad det här landet har blivit".

Arbetets kulturredaktör Jonna Sima vänder också udden mot beslutet att tillåta kampanjen:

"Hur kan SL acceptera sådana här kampanjer som hetsar mot en folkgrupp?"

Enligt SL:s egna policy för reklam i kollektivtrafiken skriver de bland annat att "Reklam som kan uppfattas som stötande eller sedlighetssårande eller sårande mot folkgrupp" inte får förekomma. Men SD:s kampanj har förhandsgranskas och anses ligga inom ramarna för vad som är tillåtet.

– Vi har haft reklam från SD i våra miljöer tidigare. Vi gör samma bedömning nu som då. Vi är en myndighet och ska behandla alla annonsörer och politiska partier likadant. Vi kan inte stänga ute något parti, oavsett budskapet. Vi kan inte se att de bryter mot någon lagstiftning den här gången, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL.

– Men givetvis är budskapen i alla kampanjer annonsörernas, och inte SL:s eller trafikförvaltningens. Det ska dem ställas till svars för.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.