Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Slopade sexismen – nu hyllas Pirelli för årets kalender

Publicerad: 2 december 2015, 10:00

Tennisproffset Serena Williams i Pirellis kalender.

Foto: Annie Leibovitz.

Pirelli-kalendern har av tradition bestått av avklädda kvinnor i utmanande poser. Årets bilder av stjärnfotografen Annie Leibovitz bryter mönstret – och hyllas på bred front.


Pirelli-kalendern är en årlig tradition sedan 1963. Under årens lopp har den innehållit bilder på en lång rad av världens toppmodeller, som Gisele Bündchen, Natalia Vodianova, Sienna Miller och Naomi Campbell.

Kalendern har tidigare kritiserats för att vara sexistisk och exploatera sterotyper med pinnsmala och avklädda kvinnokroppar. Därför slog årets upplaga ned som en bomb. Pirelli har nämligen helt bytt spår, och visar nu upp kvinnor som har utmärkt sig i sina yrkesmässiga discipliner. Det är stjärnfotografen Annie Leibovitz som har porträtterat välkända namn som Serena Williams, Yoko Ono och Patti Smith.

Bilderna är svartvita, och även om vissa av dem är avklädda saknar de den sexism som Pirelli-kalendern blivit synonym med. Dessutom ackompanjeras de av en biografi som summeras modellernas åstadkommanden.

Sedan lanseringen i måndags kväll har nätet fyllts till bredden av positiva tillrop.

"Tillsammans med Playboys beslut i oktober att sluta med nakenbilder, ger Pirellis omsvängning rejäl substans till teorin att vi befinner oss i en brytpunkt vad gäller objektifieringen av den kvinnliga sexualiteten i offentligheten" skriver New York Times.

På Twitter hördes en lång rad av hyllningar. Bland annat från sångaren Sam Smith som skrev:
"POWERFUL, STRONG, SMART, REAL WOMEN!! YES I would kill for this in my home".

Pirellis egna Facebook-sida har också blivit en plats där människor beskriver sin tacksamhet.

"Kära Pirelli, tack för kalendern 2016. Världen måste förstå att kvinnor inte ska bli bedömda efter sitt utseende utan för vad de gör, och att vi finns i alla former och storlekar. Tack! God jul!" skriver en användare.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.