tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Småföretagare trycker på svenska EU-parlamentariker inför DMA-omröstning

Publicerad: 13 december 2021, 10:19

DMA (Digital Market Act), som syftar till att minska techjättarnas dominans, riskerar att göra det dyrare för småföretag att nå sina kunder via riktad marknadsföring, menar Småföretagarnas Riksförbund.

Ämnen i artikeln:

FacebookGoogleEU

Småföretagarnas Riksförbund har tidigare försökt bilda opinion kring EU-frågan om DMA (Digital Market Act). Ett lagförslag som ursprungligen syftar till att minska techjättarnas dominans. Enligt intresseorganisation riskerar lagen också att göra det dyrare för småföretag, som till stor del använder sig av Facebook och Googles plattformar, att nå sina kunder via riktad marknadsföring.

I veckan kommer EU-parlamentet att besluta om DMA (Digital Market Act). Ett kompromissförslag har tidigare beslutats i IMCO-utskottet.

”Oroande nog har det i sista minuten att lagts fram ett ändringsförslag som försämrar det befintliga kompromissförslaget med formuleringar som kommer bland annat att bidra till ökade kostnader för digital annonsering vilket kommer skada de mindre företagen i första hand.”, skriver Småföretagarnas Riksförbund i ett uttalande. 

Mattias Andersson, näringspolitisk talesperson Småföretagarnas Riksförbund, har skrivit ett brev till svenska EU-parlamentariker med vädjan om att rösta på IMCO:s kompromissförslag och inte stödja det sena ändringsförslaget (Amendments 239 and 240).

Småföretagarnas Riksförbund är särskilt bekymrade över att förslaget inte tar hänsyn till konsumenternas samtycke till att kombinera uppgifter från plattformarnas olika verksamheter, samt att detta nya förbud kommer att skada små och medelstora företag genom att göra reklam och marknadsföring mycket dyrare.

Organisationen är också oroliga över att förslaget förbjudet kommersiell användning av uppgifter, vilket skulle skada små och medelstora företag genom att riktad reklam, som är ett billigt och effektivt sätt att skaffa nya kunder och få små företag att växa, förbjuds.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev