Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Snålblåst mellan storbyråerna

Publicerad: 1 december 2014, 12:39

Barncancerfonden vs. Apotek Hjärtat. Vilken är bäst?

Åkestam Holst fick stor uppmärksamhet med kampanjen "Blowing in the wind" för Apotek Hjärtat. Sedan kom Garbergs och fick ännu större uppmärksamhet med sitt hårresande meddelande för Barncancerfonden, som bygger på samma teknik. Nu tävlar de mot varandra i Eurobest – trots en vädjan om att avstå.
– De har förstås en fördel av att kampanjen är för en behjärtansvärd sak, säger Göran Åkestam, vd Åkestam Holst.


Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatBarncancerfondenÅkestam HolstEurobestStoppGarbergs

Åkestam Holst ligger tillsammans med produktionsbolaget Stopp bakom kampanjen för Apotek Hjärtat som blev vida spridd för ungefär ett år sedan. Det var första gången som de digitala tavlorna i tunnelbanan koordinerades med tågens infart till stationerna, vilket gjorde att modellens hår plötsligt började blåsa av vinddraget.

I höstas använde sig Garbergs av samma teknik i sin kampanj för Barncancerfonden. Den tar tydligt avstamp i originalet, men ändrar sig sedan när modellens hår plötsligt blåser av. Istället för att sälja hårvårdsprodukter vill de att människor ska donera pengar för att stoppa cancer bland unga. Spridningen blev ännu mer omfattande.

I dag släpptes flera av Eurobest-nomineringarna, och det visar sig att de båda kampanjerna konkurrerar om de finaste utmärkelserna i Outdoor och Media. Hos Åkestam Holst finns en viss besvikelse.
– Vi sade ok till att Garbergs fick använda den tekniska lösning som vi och Stopp utvecklat för Apotek Hjärtat, eftersom det var för Barncancerfonden. Men vi bad dem också att inte tävla med kampanjen, det trodde vi inte låg i Barncancerfondens intresse och skulle förstås röra till det för Apotek Hjärtat som betalat för tekniken, säger Göran Åkestam.

Hur känns det?
– Det är som det är. Vi kan ju inte hindra dem på några juridiska grunder eftersom vi sagt jag till att använda tekniken.  

Petter Ödeen som är cd på Garbergs tycker inte att argumentet håller.  
– Vår inställning är att kampanjen är gjord. Därför tycker vi det är rimligt att andra människor får bedöma om den är bra eller inte. Det gäller alla kampanjer. Allt annat är en intern diskussion som blir lite liten, kan jag tycka. Vi lämnar det till betraktaren.

Han framhåller att de är väldigt öppna med varifrån inspirationen och tekniken kommer ifrån, vilket också gynnar förlagan i termer av spridning.  
– Det är intressant att se hur det kommer gå. Det är uppenbart att den vi gjorde är skapad efter Apotek Hjärtat. Men det kommer juryn också att se. Att man gör spoofs är inget nytt, och ibland kan den som härmar bli populärare än originalet. I det här fallet har bägge kampanjerna något bra i sig, säger Petter Ödeen.

Har ni haft någon kontakt med Åkestam Holst?
– Ja det har vi, och sagt att vi ska göra det. De är lite brydda och undrar om deras kampanj kommer att framstå som sämre. Jag hoppas verkligen inte att det blir så.

Både Petter Ödeen och Göran Åkestam tror att Barncancerfonden kan dra fördel av sitt goda syfte.  
– De har förstås en fördel av att kampanjen är för en behjärtansvärd sak. Men om man vill belöna innovationen att utveckla utomhusmediet ligger säkert Hjärtat bra till, säger Åkestam.

Vilken tycker du är bäst? Se nedan och avgör själv:

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.