Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Snus för 500 kronor? Bara om mamma inte är journalist

Publicerad: 6 november 2014, 10:55

Snuset på bilden har inget med det aktuella fallet att göra.

Foto: Colourbox.

Ett tobaksföretag genomför just nu en marknadsdrive och ger bort snus för 500 kronor till 18-åringar – under förutsättning att deras föräldrar inte är journalister eller arbetar med pr. – Desperat, säger Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen.


Ämnen i artikeln:

Snus

Resumé kan berätta att ett hemligt tobaksföretag nu bedriver aggressiv marknadsföring på den svenska marknaden. Via telemarketingföretaget GFK rings utvalda 18-åringar upp och erbjuds gratis snus till ett värde av 500 kronor – under förutsättning att deras föräldrar inte är journalister eller arbetar med pr.

Ungdomar får först frågor om produkten och sitt intresse och blir sedan erbjudna att få olika snussorter till ett värde av 500 kronor hemskickade helt kostnadsfritt.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det verkar lite desperat. Snus är ett njutningsmedel för vuxna som man väljer frivilligt att köpa, säger Patrik Strömer – Kreab-konsulten som nyligen blev generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen.

Kan ett sådant här agerande skada branschen?

– Ja, det finns alltid en risk att alla aktörer dras över en kam.

Det här förbehållet om att föräldrarna inte får vara journalister eller pr-konsulter – det verkar som att företaget inte vill att det ska läcka ut?
– Ja, man får ju den bilden. Marknadsföring får inte vara uppsökande eller aggressiv, och om det prövas rättsligt är det tveksamt om det kommer undan nuvarande lag. Men det här är svårt att uttala sig om specifikt eftersom jag inte känner till det här fallet.

Lundabaserade callcenter-bolaget GFK är en stor aktör inom sitt område – bolaget omsatte i fjol 212 miljoner kronor med 170 anställda, enligt bokslutet.

GFK vill inte uppge vilken kund de fått snusuppdraget av.

Vet du vilket bolag det är som ligger bakom? Tipsa Resumé!

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Snus

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.