Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Socialdemokraterna kör sin sista stora valfilm

Publicerad: 22 augusti 2014, 14:24

Riksdagsvalet sker den 14 september och nu väljer Socialdemokraterna att dra fram sitt sista ess ur skjortärmen – den fjärde reklamfilmen i partiets serie om Sverige ur betraktarens ögon. Men denna gång talar man mer om framtidsfrågor än om situationen utifrån medborgarens perspektiv.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaJan LarssonGranath

"Sverige ska vara ett land där alla kan känna framtidstro och trygghet".

Så inleder Socialdemokraterna sin fjärde och därmed sista stora reklamfilm inför riksdagsvalet – Granath ligger bakom upplägget precis som i de tidigare filmerna, medan Jörgen Lööf har regisserat filmen.

- Man kan väl säga att vi knyter ihop säcken och talar om skolan, äldreomsorgen och arbetsmarknaden. Men i de första tre filmerna har vi haft fokus på situationen nu flyttar vi perspektivet och talar mer framtid och vad som måste göras, säger Jan Larsson, valgeneral på Socialdemokraterna.

Den första filmen handlade om skolan ur en elevs perspektiv, den andra om äldreomsorgen ur en anhörigs perspektiv och den tredje om en ung människa som precis har fått jobb.

Men nu är det alltså framtiden som gäller och vad som måste ske efter den 14 september.

- Man har en spot på 30 sekunder och då hinner man ju inte få med hela partiprogrammet precis, säger Jan Larsson.

Vid EU-valet hade ni med mycket med Olof Palme och nu är det Stefan Löfven som talar hela vägen?
- Det var en annan målgrupp inför EU-valet. Då handlade det om att övertyga socialdemokrater om att engagera sig i EU-frågor. Nu är målgruppen osäkra väljare som har röstat höger, men är trötta på den sittande regeringen, säger Jan Larsson.

Han menar att det är av yttersta vikt att Socialdemokraterna lägger fokus på själva sakpolitiken i stället för massa diskussioner om vilka personer som skulle kunna bilda en eventuell ny regering.

- Det flyger lätt över huvudet på folk om man inte diskuterar sakfrågor och talar utifrån människors situation, säger han.

Han påpekar också att undersökningar visar att folk tröttnar om det blir för mycket taktik och spel i den politiska diskussionen. Konsekvensen blir att valdeltagandet minskar och att politikerföraktet ökar.

- Det är viktigt för hela den demokratiska strukturen att få till stånd ett politiskt fokus på diskussionen. Människor vill veta vad som ska ske i områden som äldreomsorgen och skolan, säger Jan Larsson.

Vilken är den hetaste valfrågan för er?
- Alla opinionsmätningar visar att det är skolan som folk funderar allra mest över. Det finns en oro över att Sverige håller på att halka efter som kunskapsnation, säger Jan Larsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.