Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SodaStream trappar upp läskkriget - sänder reklamfilm under Super Bowl

Publicerad: 18 december 2012, 21:25

Filmen "The SodaStream Effect" har förbjudits i Storbritannien. Nu kontrar SodaStream genom att köpa en av världens dyraste reklamplatser och sända den kontroversiella reklamfilmen under Super Bowl.


Ämnen i artikeln:

SodastreamAlex BoguskySuper Bowl

Årets final i Super Bowl slog tittarrekord. Hela 111 miljoner bänkade sig framför teve-apparaterna för att se Kelly Clarkson sjunga den amerikanska nationalhymnen och Eli Mannings New York Giants vinna över quarterback-kollegan Tom Bradys New England Patriots.

Under årets final kostade en 30 sekunders reklamutrymme i teve fyra miljoner dollar. Det hindrar inte SodaStream för att markera ytterligare gentemot läsketablissemanget.

Filmen "The SodStream Effect" har förbjudits i Storbritannien. Filmen ansågs: ”kränka industrin för buteljerade varor”.  Filmen visar hur läskflaskkor i lagerlokaler sprängs i bitar när någon använder en
SodaStream.

"The SodaStream Effect" är skapad av reklamgurun Alex Bogusky på amerikanska CP+B.

Budskapet är att konsumenten sparar på förpackningar och förbättrar miljön genom att använda SodaStream. Filmen har setts som en krigsförklaring mot drycksföretag så som Coca Cola och Pepsi.

Brittiska Clearcast som på uppdrag av de brittiska tv-bolagen granskar och godkänner all tv-sänd reklam,  har förbjudit "The SodaStream Effect". Anledningen var att filmen anses kunna avskräcka personer från att köpa traditionell läsk och verkar ”kränkande” på dryckesindustrin.

– Beslutet att köra reklamfilmen The SodaStream Effect under Super Bowl sticker säkert i ögonen på läskjättarna, eftersom det traditionellt sett är deras hemmaplan. Vi vill visa att vi vägrar låta oss censureras för att vi har ett miljövänligare alternativ till läsk på plastflaska, säger Daniel Dembovsky, nordisk marknadschef för SodaStream.

SodaStream har överklagat domen, utan framgång. Den 3 december fick företaget sin överklagan avslagen. Satsningen på "The SodStream Effect" är ambitiös och offensiv.

Super Bowl räknas som årets störtsa marknadsföringshändelse för globala storföretag och reklamfilmerna som sänds har potential att bli snackisar världen över.

Men smakar det så kostar det, priset på reklamfilmsvisningarna under Super Bowl 2012 uppgick till 40 miljoner kronor per visning eller cirka en miljon kronor per sekund.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.