Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Som en reklamfilm fast som en antireklamfilm”

Publicerad: 5 augusti 2014, 13:12

Artisten Davd Urwitz ville förmedla en känsla och hylla barndomsstaden Trollhättan. Idén kom sedan han sett Volvos reklamfilmer med Zlatan Ibrahimovic och Robyn.


Ämnen i artikeln:

SaabVolvoVolvo CarsZlatan IbrahimovićRobyn

Först såg David Urwitz fotbollsstjärnan Zlatan och artisten Robyns reklamfilmer för Volvo. För en tid sedan såg han ny SAAB, bilvarumärket som tidigare var hans barndomsstads stoltaste markör. Det var det som inspirerade artisten att göra filmen som enligt David Urwitz och skivbolaget Border varken är en reklamfilm eller en skivlansering.

– Idén som ligger bakom filmen är den jag försöker beskriva i den lilla texten om Zlatan och Robyns reklamfilmer. Hur jag i samma veva som jag sett dom såg en helt ny SAAB och blev medveten om att vissa saker inte existerar längre. SAAB men även min roll som ung eller lovande, säger David Urwitz till Resumé.  

Vad är budskapet?
– Jag vet inte. Jag vill framförallt beskriva en känsla. Ungefär som man gör i en låt. En nostalgisk känsla. Hur vissa saker aldrig kan bytas ut. I det här fallet ens barndom och barndomsstad.

Om det varken är en skivlansering eller ett låtsläpp, vad vill ni då uppnå med filmen?
– Det här är ju som en reklamfilm fast som en antireklamfilm. Den har ingenting att göra reklam för. Det är ganska tidstypiskt att allt måste ha en avsändare som vill att du ska göra eller köpa någonting. Självklart vill vi som gjort den att den ska ses av så många människor som möjligt men framförallt tror jag att jag ville uppnå samma sak som man kan känna när man lyssnat på en låt. Du vet inte riktigt vad den säger eller förmedlar men du vill höra den igen.

Hur skulle du säga att du filmen inspirerats av Volvos filmer med Zlatan och Robyn?
– Genom filmernas enorma uppmärksamhet gick det inte att undgå dom. Det fick samma utrymme som en ny James Bond film. Vilket måste vara ett tecken på vilket samhälle vi lever i nu. Och samtidigt är ju vår lilla film ett försök att vara en existentialistisk kommentar.

Filmen är regisserad av Marcus Dimbodius på Vekling Film.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.