söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Sören Blanking död – bildade plantskola under Malmös guldålder som reklamstad: ”Skrev till hjärtat”

Publicerad: 15 maj 2023, 13:26

Sören Blanking (1936-2023)

Foto: Peer Eriksson

Copywritern och byråägaren Sören Blanking, som satte det skrivna ordet högt och banade väg för flera talangfulla kreatörer under 25 år, har gått bort. Han blev 87 år gammal.


Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Sören Blanking föddes 1936 i östgötska Vadstena. Innan han blev en framgångsrik reklamman inledde han sin yrkesbana som journalist, först på Östgötabladet i hemorten innan han blev riksdagsreporter för Tidningarnas telegrambyrå. Kanske är det hit det går att spåra respekten för och kärleken till det skrivna ordet, för det är så hans tidigare kolleger i branschen beskriver honom. Byrån som bar hans namn var en viktig plantskola för kreatörer, inte minst copywriters just eftersom han höll det skrivna ordet så högt.

Sören Blanking rankas till en av Sveriges främste copywriters genom tiderna. Mellan åren 1965 och 1968 vann Sören Blanking fyra guldägg (och 14 silverägg) som copywriter på Svenska Telegrambyrån.

Han startade upp sin byråverksamhet 1969, när han hoppade av jobbet som kreativ chef på Svenska Telegrambyrån, som övergick i Ogilvys ägo några år senare och sen tappade i relevans.

Reklamjournalisten Carin Fredlund tecknar Sören Blakings livsgärning i ett längre blogginlägg där tidigare kollegan Roland Hultgren särskilt minns hans annonser för Savoy och förmågan att beskriva mat.

”Han hade en speciell nisch i reklamen. Texterna kunde nästan vara som poem".

Redan från start hade reklambyrån Blanking Sydsvenska Dagbladet, läkemedelsbolaget Leo och kontorsmaskinerna Addo på en kundlista som rymde alltifrån stora internationella industriföretag till konsumentprodukter, detaljhandel och kultur. Genom köpet av Thorleif Håwis byrå Hera Information expanderade verksamheten till Stockholm.

1985 valdes Sören Blanking in i Platinaakademien. Två år senare började Mikael Signell (i dag vd på Konovalenko) som projektledare på Blanking.

Han hade då lämnat en chefsposition inom försäljning och kom med knappa kunskaper om vad reklambranschen innebär. Sören Blanking hade en central betydelse för Mikael Signells förståelse för yrket under sina nära åtta år på byrån.

– Det mest påtagliga var att han lyfte upp oss medarbetare till en härlig nivå. Jag var precis 30 år fyllda och kom till en miljö som fick en att växa. Sören Blanking lärde mig att marknadsföring är en högre grad av försäljning och jag fick ett väldigt gott intryck av honom från första stund. Han var trygg och cool, och utstrålade en sorts professionalism där kreativiteten alltid var i centrum.

– Han värdesatte pennan väldigt högt. Det var alltid viktigt att annonserna var välformulerade, kloka och för mig som projektledare också hängde samman med strategin. Byrån värdesatte intelligenta och talangfulla copywriters. Det stack ut.

Mikael Signell beskriver Sören Blanking som en "gudfader" i positiv bemärkelse. Han vann respekt med sitt, lugn, sin briljans och sitt yrkeskunnande. I arbetsgruppen agerade ägaren aldrig chef, utan som en copywriter i laget som fångade upp insikterna från strategiarbetet och gjorde något begripligt av dem.

”Där det är högt i tak flyger tanken friare”, var rubriken på en annons som han hade på väggen i sitt arbetsrum. skriver Carin Fredlund. Hur märktes detta på byrån när du jobbade där?
– Klart att det förekom motsättningar, men jag får gräva djupt i minnet för att hitta någon konflikt om det ens fanns någon. Sören hade en förmåga att få medarbetarna att känna att de var viktiga kuggar.

Alldeles i början av sina åtta år på Blanking jobbade Mikael Signell bland annat i utkanten av en gigantisk corporate advertising-kampanj för Alfa Laval. Kampanjen var banbrytande i sitt slag, och hade pågått några år redan.

– Där lärde jag mig mycket om textens betydelse för att kommunicera budskapet. Även om också illustrationerna av Jane Bark, som art director Allan Jungbeck valde att jobba med och var lite banbrytande att ta in i seriös företagsreklam också var en viktig komponent i kampanjen.

– Man var stolt över leveranserna som kreatörerna bidrog med och inte minst inspirerad av att titta på vad han skapade. Han hade verkligen förmågan att skriva till hjärtat, så att det sedan passerar till hjärnan och tas emot. Gör man tvärtom så sätter det sig aldrig och det har jag verkligen tagit med mig under mina år i branschen.

Mikael Signell beskriver också Sören Blanking som en gourmet och livsnjutare, utan att för den skull bli vräkig eller snobbig i sina vanor. För att fira framgångar brukade byrån åka på resor. Mikael Signell minns särskilt en skidresa till Österrike där Sören Blanking hade hyrt med buss med bekväma sovplatser.

– Det fanns ett stänk av fest i sammanhanget för att fira att vi hade varit duktiga, med goda drycker. Sören jobbade med flera aktörer i restaurangbranschen och valde bara det bästa, utan att det blev snobbigt. Så skulle det också vara med jobbet vi gjorde, ”only the best”.

Sören Blanking var ensam ägare av byrån fram till 1988, då den såldes till Indevo, som sedan fick ekonomiska svårigheter 1991 och senare överlät verksamheten till ett antal medarbetare.

1994 bestämde sig Sören Blanking sig för att lämna byrån. Kort därefter lämnade Mikael Signell, Peer Eriksson och copywritern Henri Holmgren. Trion kom att starta Signell Annonsbyrå där läromästaren Sören Blanking fungerade som ett stöd i kulisserna.

Peer Eriksson, som arbetat som art director på byrån Blanking i åtta år, minns Sören Blanking som en mentor och ett bollplank.

– Han hade en annons, som han själv hade gjort, hängandes på sitt arbetsrum. ”Där det är högt i tak flyger tanken friare”, stod det på annonsen. Det stämmer in på hur Sören var. Han var helt prestigelös när han gick in i projekt, både när han skapade böcker och kampanjer. Han hade ett öppet sinne med fokus på kreativitet, säger Peer Eriksson och fortsätter:

– Man märkte det tydligt i arbetsgrupper. Någon påtalade att den där texten, den kanske man kunde skriva på ett annat sätt. Och då skrev han om den utan att tjafsa. Det gjorde han även om han var med i Platinaakademien och vunnit priser och sågs som en guru, även om han själv aldrig skulle skriva under på att han var en guru. Det skiljde 20 år mellan oss men som ung kreatör var det väldigt inspirerande att se.

Tillsammans har de genomfört en mängd resor. En av dem gick till Borneo, där Sören Blanking och Peer Eriksson levde tillsammans med lokalbefolkningen.

– Sören var väldigt bra på att få kontakt med människor, han var intresserad av dem och det märktes. Vi bodde ute i regnskogen och han lärde känna byäldsten – den viktigaste mannen i långhusen. Han hette Ian. Sören lärde känna honom så väl så han fick käppen som den gamla gubben hade. Käpp heter tungcat på huvudjägarnas språk. Senare skrev Sören en annons på temat.

Peer Eriksson minns även en annons som lyfte den egna byrån.

– "Ge din byrå frihet", var rubriken för den. Ju större frihet du ger byrån, desto bättre reklam får du som kund. Man ska lita på byråernas kreativitet. Rått uttryckt så får kunderna mer för pengarna då. Det låg nära Sörens sätt att jobba.

Det är fortfarande ett aktuellt budskap.
– Ja.

Sören Blanking var tidig med att förutspå branschens kanske mest centrala existensiella utmaningar och brukade säga att "reklamen aldrig är välkommen eller efterfrågad", långt innan reklamytorna mångdubblades och reklamtröttheten blev en kritisk fråga för byråerna. Han har också skrivit sex böcker och bland annat skildrat sin yrkesbana i "Guldägg och beska droppar" (1996).

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev