Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Spelbolaget Hajper fälls av Reklamombudsmannen

Publicerad: 22 oktober 2019, 12:26

Hajpers reklampelare är en tecknad superhjälte. Det gillas inte av Reklamombudsmannen som anser att reklamen bryter mot spellagen då barn och ungdomar riskerar att påverkas av den.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenReklam

Trots att spelreklamen sedan årsskiftet varit föremål för kraftig kritik är det få aktörer som fällts av Reklamombudsmannen. En större granskning från Konsumentverket har dock visat att många spelaktörers reklam är både överdriven och vilseledande.

Nu fäller dock Reklamombudsmannen spelbolaget Hajper. Reklamen som fälls är den med varumärkets maskot, en tecknad superhjälte med ett stort "H" på bröstet. Enligt en anmälarna flörtar Hajpers reklam med serietidningsvärlden och dess unga målgrupp, något som enligt dem är problematiskt givet de risker som kommer med spel och betting.

Reklamombudsmannen går på samma linje och hänvisar till spellagen som säger att spelbolag inte på något sätt får marknadsföra sig mot barn eller unga som inte fyllt 18.

"Symboler eller företeelser, som till exempel miljöer, musik och karaktärer, som kan förknippas med eller attrahera barn eller ungdomar ska särskilt undvikas. Att det i reklamenheten finns information om att man måste vara över 18 år ändrar inte nämndens bedömning".

– Nämndens beslut tydliggör att användning av tecknade karaktärer eller symboler som kan attrahera barn eller ungdomar särskilt ska undvikas i spelreklam, säger Elisabeth Trotzig, reklamombudsman.

Hajper har inte valt att lämna in någon invändning mot beslutet.

Tidigare använde även varumärket Ninja Casino en tecknad figur som reklampelare. Varumärkets ägare, SafeEnt, blev dock i juni av med sin spellicens efter att Spelinspektionen upptäckt allvarliga brister i bolagets verksamhet.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenReklam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.