Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Reklam

Stadsmissionen till angrepp mot SD:s tiggerikampanj

Publicerad: 14 Maj 2014, 08:29

Foto: P-O Sännås.

UPPDATERAD SD:s tunnelbanekampanj inför EU-valet den 25 maj har budskapet ”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator.” Nu går Stockholms Stadsmission till attack och hävdar att det inte finns någon organiserad brottslighet bakom tiggeriet Stockholm.


Ämnen i artikeln:

EU-valetSverigedemokraternaStockholms Stadsmission

– Vad vi talar om är några tusentals, främst romska rumäner som inte ens  i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För  dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de  familjer som ofta är kvar i hemlandet, säger Anna Johansson, som är  socialchef på Stockholms Stadsmission.

Organisationen menar att Sverigedemokraterna
har valt ut samhällets ”mest diskriminerade och marginaliserade grupp individer att basera ett direkt felaktigt kampanjbudskap på.”
– Att påstå att dessa individer som lever helt utanför samhället, oavsett  land, tillhör organiserad brottslighet är ren och skär lögn, säger Anna  Johansson i en kommentar.

Stockholms Stadsmission uppger att man har  sett en ökad närvaro av fattiga européer i Sverige under senare år och menar att  SD:s budskap är ett allvarligt övertramp som ”andas förtal”.

–  Oavsett vår yttrandefrihet i Sverige så är det osmakligt att ett parti i  riksdagen köper sig utrymme att sparka på samhällets svagaste. För mig  innebär det att man gör åverkan på våra demokratiska värderingar – om  alla människors lika värde, säger Anna Johansson i en kommentar.

Hon menar att kampanjbudskapet bygger på faktafel och falsk  marknadsföring och att utmaningen inte är att hantera extrem fattigdom  utan snarare att lagstifta mot diskriminering av folkgrupper inom EU.

Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund, menar att det finns goda skäl att anta att det förekommer ett organiserat tigger både i Sverige och i andra länder.
– I andra länder är inte journalistkåren lika ängsliga att rapportera om det, säger han.

Han menar också att Stockholms Stadsmisson verkar ha samma uppfattning som partiet med tanke på att man uppger att det är en större grupp, företrädesvis romer, som är extremt utsatta i sina hemländer, resonerar han.
– Precis som Sverige måste övriga EU-länder uppfylla kraven på att ta hand om sin egen befolking och det är ingen tvekan om att det finns en tragedi bakom det här, säger han.

Hur ser du på att Stockholms Stadsmission anser att er kampanj "andas förtal"?
– Då får de väl göra en förtalsanmälan. Vi har bara varit tydliga med att man måste ta tag i problemet med det organiserade tiggeriet. Problemet blir ju inte mindre av utsatta grupper kommer och tigger i andra EU-länder än sina egna, säger Linus Bylund.

Hur ser du på att SL har blivit fullständigt nedringt av människor som kräver att kampanjen stoppas?
– Det sker ett sabotage mot vår valrörelse i hela Sverige. Många människor har ju problem med att vi har ändra åsikter än dem själva, säger Linus Bylund.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.