Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ställer in Nordkorea-resan fem i tolv

Publicerad: 2 maj 2013, 16:04

Sveriges Annonsörer och den vinnande reklamhataren Anders Hökmark envisades in i det sista med att genomföra den planerade resan till Nordkorea. Resan skulle ske i söndags, men intresseorganisationen valde att ställa in i sista stund. – UD avrådde oss från att åka, men det gjorde bara att det kändes mer spännande. Det visade sig dock att flyg- och logistikbiten inte gick att få ihop, säger Erik Huss, kommunikationschef på Sveriges Annonsörer.


Ämnen i artikeln:

Sveriges AnnonsörerAnders Ericson

Nordkoreas nye ledare Kim Jong-un hotar med kärnvapenangrepp mot USA och  är i full färd med att kasta ut så gott som samtliga utländska  medborgare, inklusive alla sydkoreaner.

Erik Huss och Anders Ericsson är båda beresta och siktade  in i det längsta på att kunna genomföra  resan, men då det verkligen började dra ihop sig valde man till slut att backa ur –  resan skulle ha skett i söndags.

– Risken var uppenbar att vi skulle  kunna fastna på ett hotellrum. Då skulle det inte ens kännas som en  vinst för vinnaren, säger Erik Huss.

F&B-kampanjen Trött på  reklam? Handlade om att Sveriges Annonsörer ville påminna reklamtrötta  svenskar om varför reklamen är viktig – en rapport från Sveriges  Annonsörer och Novus har bland annat visat att över hälften av  svenskarna säger att de är ganska eller mycket negativt inställda till  reklam. Kampanjen gick ut på att motivera varför man skulle få åka till ett reklamfritt land. Vinnaren i tävlingen blev Anders Högmark, som arbetar på bemanningsföretaget Kompetens i  Skåne.

Vinsten var en resa till Nordkorea för honom och en vän.

Erik Huss tycker att det hela känns minst sagt dråpligt, rentav lite komiskt.
– Vi  bestämmer oss för ett unikt land med unika förutsättningar och så hotar  Kim Jong-un med kärnvapenkrig. Vad är oddsen för det, säger han.

Han  uppger också att han har talat med experter som tar allvarligt på att  Nordkorea har slängt ut merparten av alla utländska företag och  privatpersoner:
– Det rör sig visserligen om skärmytslingar som kan  stanna vid ord, men det kan också hända saker i och med att  kommunikationen är bruten. Och då kan vi inte välja att plocka med oss  en tredje part, säger Erik Huss.

Vad har ni för backup-plan?
–  Planen är att åka senare. Vi har redan börjat titta på det, men alla  resebolag har ställt in sina resor till Nordkorea i vår. Vår resebyrå  avrådde också oss in i det längsta. Vi skjuter därmed upp resan på  obestämd framtid, säger Erik Huss.

Han menar att det visserligen hade  gått att ta sig till Beijing i Kina, men att det var högst osäkert hur  man skulle ta sig vidare därifrån:
– Det kunde ha blivit världens största äventyr. Kanske lite för stort så att säga, säger Erik Huss.

Det finns i det närmaste reklamfria zoner i Sydamerika. Hur skulle det fungera som alternativ?
– Vi  diskuterade det hela, men då kunde vi lika gärna ha åkt till Sao Paolo  där man har valt att plocka bort viss utomhusreklam. Det kändes ändå  inte som något alternativ eftersom det inte skulle ge en bild av hur det  fungerar när man inte har reklam överhuvudtaget, säger Erik Huss.

Han  berättar också att Anders Ericson talat om Nordkorea-projektet i  samband med att World Federation of Advertisers, WFA, firade sitt  60-årsjubileum i Bryssel.

Talet gick hem hos alla – med ett undantag:
–  Kineserna satt där med sina stenansikten, men Kina är ju också Nordkoreas enda riktiga bundsförvant, säger Erik Huss.

Han  har läst på om Nordkorea inför resan och tror att kärnvapenhoten är Kim  Jon- uns sätt att skaffa sig auktoritet i landet redan vid unga år.

Den  förre basketstjärnan Dennis Rodman blev ”vän för livet” med honom då  han spelade uppvisningsmatcher där? Det är också lite special.

– Kim  Jong-un läste i Schweiz och det var där basketintresset väcktes. Det är lite  paradoxalt att Kim Jong-un hatar USA samtidigt som han älskar en av  landets nationalsporter, säger Erik Huss.

Han tycker egentligen att allt kring Nordkorea är extremt. Erik Huss berättar bland annat en historia om en journalist som blev inspärrad efter att ha rapporterat lite för mycket.

–  Han satt på hotellrummet och det enda han såg var tunnelbanan. Han sade  att det var samma människor som åkte upp och ned i tunnelbanan hela  tiden. Så det var troligen så att tunnelbanan inte ens gick, säger Erik  Huss.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.