Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Statoil – bensinmack med humor

Publicerad: 25 september 2015, 13:58

I veckan stod det klart att Statoil går i graven och återuppstår som Circle K. Resumé har bensin i blodet och bjuder på humoristiska reklamminnen.


Ämnen i artikeln:

StatoilGuldäggetReklamfilm

Den klassiska bensinkedjan Statoil blir Circle K från maj nästa år. Det har bolagets kanadensiska ägare beslutat. Resumé har flera sköna bensinminnen kanske i synnerhet från det ironiska 1990-talet då Statoil och deras reklambyrå tog ut svängarna – och fick tittarna att dra på smilbanden.

Och en del reklampriser har det blivit. 2007 vann Forsman & Bodenfors ett guldägg integrerat för sin anti-kampanj "Obemannade stationer". Dessförinnan hade kommunikationslösningen redan belönats med en 100-wattare i konsumentkategorin.

Men frågan är om det inte är humorn man kommer minnas bäst. 1998 lanserade Leo Burnett en film som i dagens debattklimat troligen hade anklagats för exotism och stereotypisering. I reklamfilmen ses tre sorglösa svenska turistgubbar i ett spansktalande land. Glada i hågen frågar de en yngre kvinna om var de kunde tanka.

Så här artade sig dialogen:

Gubbe 1 – So you are washing the car by hands.
Kvinnan – No comprendo señor.
Gubbe 2 – You see back in Scandinavia we always washing the car at the Statoil station. Kvinnan – Statoil?
Gubbe 3 – You know Statoil... (varpå han petar med pekfingret i tanklocket upprepade gånger som i en obscen gest)

Kvinnan – Papa, estos tres hombres me invitan a la cama. Se llama Statoil (de här tre männen bjuder mig till sängen. Det heter Statoil)
Pappan – Statoil, ¿Es que crees que nuestras mujeres son fáciles? First you marry, then you statoila. (Är det så att ni tror att våra kvinnor är lätta på foten? Först gifter man dig, sen "statoilar" man.

Att 1990-talet var en guldera för humoristisk och sarkastisk reklam har Resumé redan uppmärksammat. Nedan följer ett pottpuri från Statoils skrattkavalkad fram till 2010-talet. Håll tillgodo.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

StatoilGuldäggetReklamfilm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.