Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Stim jublar över Spotify

Publicerad: 13 augusti 2009, 14:43

Spotify är redan en viktig intäktskälla för de svenska rättighetshavarna.
Bara under årets två första månader skickade Spotify en halv miljon kronor till Stim. Användarna har ökat lavinartat sedan dess.


Ämnen i artikeln:

Spotify

Tonsättarorganisationen Stims 50 000 medlemmar är mycket nöjda med sitt avtal med den delvis annonsfinansierade musiktjänsten Spotify.

Resume.se har bett Stim räkna på intäkterna från tjänsten.

En sammanställning från juni 2009 visar att Stim fick in drygt 3 mkr för hela det så kallade onlineområdet. I denna summa ryms också den första ersättningen från Spotify: drygt en halv miljon kronor.
Men den gäller enbart oktober 2008 till och med februari 2009, när tjänsten fortfarande befann sig i ett startskede. Flera miljoner nya användare har anslutit sig sedan dess.

Hur avtalet är konstruerat i detalj vill inte Susanne Bodin,  Stims kommunikationschef, berätta:
– Men vi tillämpar en royaltybaserad ersättningsmodell. Det betyder att ju mer intäkter Spotify drar in, desto mer blir det till rättighetshavarna. Spotify har existerat mindre än ett år men har redan etablerat sig som en omtyckt musiktjänst som genererat mer än en halv miljon till musikens upphovsmän för de första 2-5 månaderna. Detta plus den noggranna musikrapporteringen vi får från Spotify indikerar fortsatt ökade och säkra intäkter till musikskaparna. Stim är en medlemsägd organisation. Därför är vi givetvis mycket glada för alla bra, användarvänliga och legala musiktjänster som gör illegal fildelning överflödig!

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Spotify

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.