Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Stockholm kan förbjuda fossilreklam

Publicerad: 16 november 2022, 15:52

Foto: Getty images

När det rödgröna styret i Stockholm under onsdagen presenterade sin första budget står det klart att kommunstyrelsen ska utreda ett förbud mot fossilreklam.

Ämnen i artikeln:

NyheterReklamKlimatkrisenStockholm

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


I augusti införde Frankrike som första land i världen ett förbud mot fossilreklam. Sedan tidigare finns liknande förbud i flera städer i Nederländerna. 

När det rödgröna styret i Stockholm under onsdagen presenterade sin första budget, står det klart att även den svenska huvudstaden kan få ett förbud mot reklam av varor och tjänster med stora fossila utsläpp, som flygresor och bensinslukande bilar, på offentliga platser. 

– Ja, vi är mitt i en akut klimatkris, och städer har en viktig roll att gå före i klimatomställningen, inte minst när politiker nationellt sviker, säger Stockholm nytillträdda miljö- och klimatborgarråd Åsa Lindhagen (MP), till ETC

I budgeten framgår att kommunstyrelsen ska utreda – i syfte att införa – ett förbud mot ”reklam, sponsorskap och andra samarbeten som driver fossilbränsleanvändning”, skriver tidningen. Därför är det inte klart hur förbudet kommer se ut. 

– Eftersom vi inte har den här typen av förbud i Sverige ännu kommer vi att titta på platser som gått före, som exempelvis Amsterdam och Haag, och se om vi kan lära oss något av dem. Det centrala är att vi inte vill upplåta reklamplats eller sponsormöjligheter till företag som vill få oss att använda mer fossila bränslen, säger Åsa Lindhagen. 

Staden förfogar över fler än 300 reklamtavlor i stadsmiljön.

Enligt en Sifo-undersökning på uppdrag av Greenpeace från januari tidigare i år, är en majoritet av svenskarna, 54 procent, positiva till ett förbud om fossilreklam liknande det som finns för tobaksreklam. Förslag om att stoppa fossil reklam på ytor staden förfogar över är aktuella även i Örebro och Lund.

LÄS MER: Annonsdrivna koldioxidutsläpp ökar

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev