Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Stor tragedi för mig men större för AMF"

Publicerad: 18 mars 2009, 15:27

Den tidigare annonsörsbasen och reklamköparen Ingvar Skeberg har sparkats från tjänsten som vice vd på AMF Pension. Men han blir inte lottlös. En fallskärm på fem miljoner kronor och en bonus på 1 050 000 som han nu är osäker på om han tänker betala tillbaka.


Ämnen i artikeln:

AMF PensionIngvar Skeberg

Firad blev jagad. Ingvar Skeberg talar ut i Resumé. – En stor tragedi för mig men ännu större för AMF, säger han.firad blev jagad. Ingvar Skeberg talar ut i Resumé. – En stor tragedi för mig men ännu större för AMF, säger han.

– Jag har under elva år arbetat på AMF och vikt en fjärdedel av min yrkeskarriär åt dem. Jag har byggt deras varumärke med stor framgång och med mycket duktiga medarbetare. Varumärket har värderats till sju miljarder kronor. Det här är en stor tragedi för mig men det är en ännu större tragedi för AMF-pension.
I somras lämnade Resumé glädjebeskedet till Ingvar Skeberg. Forsman & Bodenfors hade kammat hem en Grand Prix för arbetet med AMF Pension.
Ingvar Skeberg befann sig själv på semester och hade missat den goda nyheten.

Som ordförande för Sveriges Annonsörer verkade Ingvar Skeberg i fem år och som hyllad reklamköpare var han med om att vinna många prestigefyllda priser. Ett Grand Prix i Cannes torde vara kronjuvelen.

Kanske anstränger sig Ingvar Skeberg till bristningsgränsen, men han låter avslappnad och lugn. Trots att han har varit ett jagat villebråd de senaste timmarna, sedan AMF skickat ut ett pressmeddelande om att han tvingats bort.
”Med kännedom om det eventuella återtaget flyttade en person (Ingvar Skeberg, reds anmn) i ledande ställning sitt pensionskapital från den traditionella försäkringen och skyddade därigenom sitt kapital. Denne berättade själv om händelsen för VD under gårdagen”.
– Uppgifterna som finns i AMFs pressmeddelande stämmer i sak. Jag vill dock påpeka att jag har handlat i god tro. När börsen gick ned i källaren restes frågan inom AMFs ledningsgrupp om vi som jobbade fick flytta våra försäkringar. Jag frågade vår dåvarande vd om det fanns legala hinder för detta och det ledde till att vi i ledningen den fjärde november fick ett pm från vår chefsjurist där man noga analyserat frågan. Pm:et slog fast att det inte fanns någon sådan koppling. Skälet till det var att all vår information var offentlig och fanns på vår hemsida.

Varför framgår inte det här av pressmeddelandet?
– Det kan jag inte svara på. Jag fick det uppläst för mig innan men jag var inte i en sådan roll att jag kunde ha åsikter om det.
Det låter som du offras av AMF?
– Jag har inte gjort något formellt fel. Man kan med rätta anse att jag moraliskt brustit och därför blir situationen ohållbar Det är självklart så för AMF:s skull att jag inte kan vara kvar där. De har behandlat mig korrekt och riktigt och jag kan inte rikta någon kritik mot dem i dag.
Samtidigt återstår Ingvar Skebergs slutgiltiga förhandling. Han och hans ombud ska nu nästa vecka förhandla om hans avtal. Han vet ännu inte om han ska jobba kvar under en övergångsperiod eller om han redan gjort sin sista arbetsdag på AMF.

Fallskärmen är värd fem miljoner kronor. Bonusen som han sagt att han ska betala tillbaka är på 1 050 000 kronor. I dagsläget är det oklart om han kommer att betala tillbaka den.
– Jag vill nog se hur händelseförloppet kring min person utvecklas.
Finns det någon oklarhet kring dina villkor?
– Nej, inte i grunden. Jag har avsagt mig Las-skydd och tillhör en avtalsfrikrets och har ett avgångsvederlag.
Vad ska du göra nu?
– Jag ska vara ledig en stund. Det har jag inte varit på elva år och sedan är jag redo för något annat.
Du har varit en duktig reklamköpare. Söker du dig till reklambranschen nu?
– Jag har aldrig i mitt liv varit på säljsidan och jag brukar säga att det finns en risk att byta sida, samtidigt skulle det vara väldigt roligt. Jag har inte saknat erbjudanden tidigare men har inte haft modet att prova. Kanske är det här inte slutet utan början på något nytt.

truefalse

Claes de Faire

Ämnen i artikeln:

AMF PensionIngvar Skeberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.