Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Storåkers försöker tiga ihjäl skandalen

Publicerad: 22 april 2009, 14:32

Tre år efter brotten, ett år efter upptäckten och ett kvartal efter internutredningen ligger locket tungt på McCann-skandalen. Michael Storåkers har inte polisanmält sin porrklubbbsbesökande ekonomichef som fifflat bort 55 miljoner kronor. Det misstänkta brottet grov trolöshet mot huvudman ger upp till sex års fängelse.


Ämnen i artikeln:

Michael StoråkersStoråkers McCann

För ett år sedan undrade McCann Nordics CFO Jan Strindlund: ”Kons­tigt att vår likviditet är så dålig när alla bolagen går så bra?” Det kom inte in så mycket pengar som intäktsredovisningarna antydde.
I samma veva dök en rad suspekta verifikationer upp, bland annat från porrklubbsbesök, från Triggers företagskort utställt på den ekonomiansvarige i Göteborg.
En kontroll visade att minst 55 miljoner kronor fattades i dotterbolagen Trigger och Momentum. När ekonomi­chefen konfronterades med uppgifterna medgav han att boksluten hade manipulerats under flera år. Men varken styrelsen eller revisorerna lyckades upptäcka oegentligheterna.

Enligt Michael Storåkers, som är koncernchef i IPG-ägda McCann Nordic och styrelseordförande i Trigger och Momentum, har ekonomi­chefen fingerat intäkter genom att höja kundfordringar och fordringar på andra McCannbolag.
På papperet redovisade alltså Trigger och Momentum fina resultat. Det ledde till att Triggerchefen Erik Andersch fick 2,8 miljoner i bonus på felaktig grund. Även Michael Storåkers fick för stor bonus under två år. Erik Andersch tvingades att betala tillbaka sin bonus och Michael Stor­åkers hävdar att han 2008 blev helt utan bonus.
Uppblåsta intäkter hade varit lätta att korrigera. Men när ekonomin såg så bra ut ökade Trigger och Momentum­ sina kostnader som snart vida översteg de verkliga intäkterna. Därför gick de båda bolagen med minst 55 miljoner i förlust för 2007.

Under hösten skickade IPG över ett gäng revisorer som grundligt gick igenom bolagen och utomstående revisorer kallades in. Notan för utredningen landar på 10 miljoner kronor.
När McCann Nordic sent omsider fick ihop ett bokslut före jul var förlusten hela 105 miljoner kronor. 55 miljoner skickades som koncernbidrag till Trigger och Momentum och skrevs av direkt.
Ekonomichefen krävdes på 230 000 kronor för porrklubbsbesöken och övriga utlägg som inte kunde klassas som tjänst. Han betalade tillbaka 25 000, men vägrade sedan att betala och stämdes då på en kvarts miljon vid Varbergs tingsrätt. Nu för­söker Michael Storåkers lägga locket på skandalen genom en hemlig förlikning.
Det brott som ekonomi­chefen misstänks ha begått när bokföringen manipulerades är trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Straffet för grovt brott är i båda fallen fängelse upp till sex år. Men Michael Stor­åkers har inte polisanmält det förmodade brottet.
När Resumé i januari avslöjade porrskandalen sade Michael Storåkers:
– Nu vet vi att han var ensam ansvarig och vi har lämnat över ärendet till vår advokat Monique Wadsted. Det kan mycket väl landa i en polisanmälan.
I dag säger Monique Wadsted:
– Jag har inget att säga om det. Och jag tror inte att du kommer att få någon att säga något. Ni får hålla på det ett tag.
Betyder det att det interna utredandet fortsätter?
– Du får tolka det som du vill.

Triggers nya vd Kristina Lundström har ansvaret för bolagets rättsliga åtgärder, men kan inte förklara varför ekonomichefen inte har ­polisanmälts:
– Beslutet sker i samråd med vår koncernchef Michael Storåkers och IPG New York. Vi har gjort stora utredningar, dragit lärdomar om våra interna rutiner och gjort förändringar på många plan. Inget kontrollsystem är bättre än de personer som hanterar det. Numera blandar vi in fler personer.
Det finns också ett antal outrätade frågetecken kring ekonomichefens porrklubbsbesök: Är det möjligt för en man att bränna 85 500 kronor inom loppet av några timmar ena natten och 55 800 en annan natt? Eller hade han hjälp av personer som helst undviker publiciteten vid en rättegång?
Michael Storåkers bär som styrelseordförande i Trigger och Momentum det yttersta ansvaret för bolagens handel och vandel. Resumé har upprepade gånger sökt Michael Storåkers, men han har valt att inte förklara varför han inte går till rätta med trolöshetsbrott inom koncernen.

Trolöshet

Trolöshet mot huvudman innebär att man missbrukar sin förtroendeställning gentemot någon annan då man har fått i uppgift att sköta ekonomiska angelägenheter. Är brottet grovt utdöms fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Även grovt bokföringsbrott kan ge samma straff.

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.