Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Storåkers ryter till om Komm-förlust

Publicerad: 12 maj 2010, 08:29

4 miljoner kronor i förlust 2009. Det tunga beskedet mejlade Komms styrelse ut till medlemmarna i måndags. Nu väntar en stormig stämma nästa vecka.
McCanns styrelseordförande Michael Storåkers riktar skarp kritik:
– Vi är brydda över situationen och tycker att det känns ensidigt att skylla på före detta vd:n och ordföranden.


Ämnen i artikeln:

Sveriges KommunikationsbyråerMichael StoråkersStoråkers McCann

truefalse

Michael Storåkers håller inte med utan utkräver ansvar av styrelsemedlemmarna och valberedningen. (Foto: Björn Elgstrand)

Den största anledningen till Komms brakförlust är rekryteringen av förre vd:n Björn Rietz. Styrelsen skräder inte orden utan kallar den misslyckad. Dessutom summeras den till 1,6 miljoner kronor. Den sittande styrelsen vill gärna lägga skulden på förra ordföranden Elisabeth Ström som nu är kommunikationsdirektör på Vattenfall. Men rekryteringen av Björn Rietz gjordes inte av Elisabeth Ström ensam. Den sköttes av rekryteringsfirman Michaël Berglund. I rekryteringsgruppen ingick även dagens ordförande Ulf Strömqvist och ledamöterna Sofia Heidenberg, Anna Qvennerstedt, Christina Knight, Matias Palm-Jensen. Enligt insatta källor till Resumé var Björn Rietz öppen med att han varken var en fena på ekonomi eller pr. Något som styrelsen valde att ignorera:
– Som en av de största medlemmarna i förbundet utgår vi ifrån att medlemmarna i styrelsen och valberedningen utvärderar sina egna insatser inför årsstämman, säger ­Michael Storåkers.

Komms omsättning är 14,7 miljoner kronor. Förutom vd-bytet belastas förbundets ekonomi med namnbytet för 900 000 kronor och ”Byrå­boken”, som orsakade en förlust på 200 000 kronor.
– 2009 gick det riktigt dåligt, inte bara ekonomiskt. Det har dessutom varit en allt sämre harmoni både i styrelsen och på kansliet, säger Ulf Strömqvist, och lägger en stor del av skulden för interna stridig­heter i styrelsen och på kansliet på Elisabeth Ström.

Den akuta förlusten på 4 miljoner kronor tar förbundet av sitt egna kapital på 16,4 miljoner som kommer från försäljningarna av Berghs och Resumé långt tillbaka. Enligt uppgift till Resumé inbringade Komms försäljning av Berghs 15 miljoner kronor.
En annan orsak till den dåliga ekonomin är att rekryteringen av nya medlemmar går dåligt.
– Tanken var att få in många nya medlemsföretag. Men såvitt jag har förstått har man inte ökat antalet medlemmar nämnvärt. Tidigare år har antalet medlemsföretag ökat snabbt, säger en insatt källa.

Under 2009 har antalet medlemmar i stället minskat från 280 till 276. I pengar räknat minskade medlemsintäkterna med måttliga 30 000 kronor.
För ett förbund likt Komm är det relativt enkelt att hålla reda på intäkter och kostnader. Det vill säga Komm vet hur mycket medlemsföretagen har att betala, även om medlemsavgiften styrs av antalet anställda på byråerna.
– Om en stor del av verksamheten finansieras via medlemsavgifter bör man veta exakt vad man får. Så det är helt klart en mycket stor förlust för ett förbund av den sorten, säger en källa med erfarenhet av liknande verksamheter.

En ytterligare kassako för Komm är Guldägget. Där havererade sponsorskapshanteringen under förra sommaren när den ansvariga på Komm, Bon-Hee Nilsson, slutade abrupt efter en konflikt med vd Björn Rietz. Enligt uppgift till Resumé står medlemsavgifterna och Guldägget för ungefär lika stor del av intäkterna:
– Det är med andra ord inte särskilt svårt att beräkna vilka intäkter som Guldägget ger, säger en insatt källa.

Nu vill dock ledningen för Komm se framåt:
– Det är otroligt viktigt att ha en handlingsplan för 2010, säger Ulf Strömqvist och hävdar att den handlingsplanen finns.
– Men det händer inte över en natt. Vi räknar med en mind­re förlust även i år och en budget i balans 2011.

I handlingsplanen ingår framför allt att ta fram nya intäktskällor. ”Byråboken” skrotas och ska återuppstå i en ”garanterat lönsam form”. Kurser och seminarier ska dra in pengar från företag som inte är medlemmar. Dessutom omförhandlar förbundet sitt ­hyresavtal med Berghs och ska outsourca mer verksamhet. Kanslipersonalen har minskats med två tjänster till sju personer. Sänkt vd-lön sparar en miljon av medlemmarnas pengar årligen.

De styrelsemedlemmar som nu sluter upp kring sin ordförande hoppas på bättre tider:
– Nu är det en helt annan transparens och harmoni i styrelsearbetet, säger Sofia Heidenberg, styrelseledamot och vd för Golin Harris.

Michael Storåkers hoppas att ordförande Ulf Strömqvist och vd Jessica Bjurström får ordning på verksamheten:
– Vi ge vårt fulla stöd till nya vd:n och hennes medarbetare på förbundet som har en stor och viktig gemensam uppgift framför sig.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.