Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Storåkers tiger om sin miljonbonus

Publicerad: 4 februari 2009, 15:51

Michael Storåkers och Erik Andersch fick mångmiljon­bonusar på grund av fifflet i McCann. Storåkers hävdar att de har betalats tillbaka, men vill inte säga hur mycket: – Det är en del av min rörliga lön som jag inte vill kommentera. Jag fick ingen bonus alls 2008.


Ämnen i artikeln:

Erik AnderschMichael StoråkersMcCannStoråkers

En persons verk. Revisor Johan Frej och McCann Nordics vd Michael Storåkers lägger hela skulden på den controller som man nu stämmer på en kvarts miljon.

När Resumé förra veckan avslöjade porrskandalen och mångmiljonfifflet i McCann ville Michael Stor­åkers inte kommentera.
– Jag hade inte all information, utredningen var inte klar.
I tisdags kallade Michael Storåkers Resumé till möte för att tillsammans med revisorn Johan Frej lägga korten på bordet.

”En persons verk”

– I två bolag, Trigger och Creator, har man under fyra år fingerat intäkter. Det är en persons verk, controllerns. Han ger inget vettigt svar på varför han har gjort det. Vi har då anpassat våra kostnader efter de fingerade intäkterna. Det leder nu till varslen i Trigger.
– Det är förvånande att det här har kunnat göras. Revisorerna skrev på boksluten för 2005 och 2006 utan att upptäcka det. Controllern är tidigare auktoriserad revisor.
Michael Storåkers hävdade förra veckan att inga pengar har lämnat bolagen och att ingen har haft personlig vinning av fifflet. Nu backar han på båda punkterna:
– Erik Andersch på Trigger fick en felaktig bonus utbetald. Den betalade Erik tillbaka förra året. Bonusen var på 2,8 miljoner kronor brutto.
– Jag fick en bonus för 2006 och 2007 där en del är från Trigger och Creator. Det är justerat 2008, då jag inte alls fick någon bonus.
Hur mycket justerades din bonus ner?
– Det vet jag inte, det är många parametrar.
Hur mycket fick du i bonus totalt då?
– Det vill jag inte kommentera det är en del av min rörliga lön. Men jag kan bara konstatera att jag inte fick någon bonus 2008.

Trodde allt var i ordning
År 2006 hade Michael Stor­åkers en inkomst av tjänst på 2,8 miljoner, inkomst av kapital på 3,3 miljoner och en skatte­pliktig förmögenhet på 20,3 miljoner kronor. År 2007 var inkomsten av tjänst 3,5 miljoner och inkomsten av kapital 1,7 miljoner kronor.
Du satt i bolagens styrelse under hela tiden, vilka frågor ställde du när du såg att intäkterna drog i höjden?
– Vi har en controller som rapporterar till McCanns dåvarande CFO, Jan Strindlund, som nu har lämnat bolaget, och en operativ ledning i respektive bolag. Tyvärr var det controllern som manipulerade siffrorna. Vi har fått alla signaler på att siffrorna är i perfekt ordning.
– Vi har köpt Trigger för mycket pengar, de har visat fina vinstmarginaler. Ur det perspektivet hade vi ingen anledning att ifrågasätta resultatet. Problemet var att vi ökade kostnaderna snabbare än de verkliga intäkterna.
Vad kom först, kostnadsökningen eller de fingerade intäkterna?
– Jag tror att den här personens vilja var att visa ett bra resultat i budget och till slut gick det inte längre. Ledningen tar ju sina beslut på de intäkter som finns i bolaget och rekryterar fler personer.
Hur har intäkterna fingerats?
– Bland annat genom höja kundfordringar som saknar täckning, genom fordringar på andra McCannbolag, till exempel på vårt danska bolag. Han tog fram falska besluts­underlag till ledningen. Till slut blev det ett heltidsjobb att hålla på och visa upp de här delarna. Det slutade i en personlig tragedi med bland annat de här porrklubbsbesöken.
Varför valde ni en civilprocess för att försöka få tillbaka pengar?
– Vi ville ge honom möjligheten att göra en avräkning för sina privata utlägg när hans anställning avslutades. Han lovade att betala tillbaka pengarna och betalade en del, men sedan hade han inte mer. Jag kände att vi inte kunde låta det vara, utan vi gick till kronofogden. När han motsatte sig indrivning hamnade vi i tingsrätten.
Varför har ni inte polisanmält honom?
– Innan vi polisanmäler ville vi ha full information. Nu vet vi att han var ensam ansvarig för detta och vi har lämnat över ärendet till vår advokat Monique Wadsted. Det kan mycket väl landa i en polisanmälan.
Hur och när upptäckte ni fifflet?
– I april i fjol sade vår CFO, Jan Strindlund: ”Konstigt att vår likviditet är så dålig när alla bolagen går så bra.” Samtidigt framkom andra grejer som jag inte kan gå in på av hänsyn till den före detta anställde. Vi fick också kontokortsutdrag på de här … eh, porrklubbsbesöken.
Har ni kollat vilka som var med honom?
– Ja, vi har frågat honom och han hävdar bestämt att han var där själv.
Tror du på det?
Michael Storåkers suckar djupt.
– Det är svårt att lita på en person som har missbrukat sin ställning så. Och beloppen är ju väldigt stora. Men jag är helt övertygad om att ingen i vår närhet varit i närheten av det.

Kostnaderna växer
Nu växer kostnaderna för skandalen i McCann: 55 miljoner har redan skrivits av för att få ihop boksluten i de bolagen. Storåkers har lagt ner 10 miljoner kronor på revisorer för att reda ut härvan och ytterligare 5 miljoner krävs för underskott i Trigger och Momentum för verksamhetsåret 2008.
Totalt har 15–20 personer på Trigger förlorat jobbet på grund av bokföringsskandalen.

truefalse

Ulrika Fjällborg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.