Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Storförlust för Utsikt

Publicerad: 9 augusti 2009, 07:34

Ett par misslyckade satsningar gjorde att eventbyrån Utsikt förra året redovisade en förlust på närmare 2,5 miljoner. Bolaget förbrukade också allt kapital och blev tvingat att upprätta en kontrollbalansräkning. Fem personer har också sagts upp för att anpassa kostnadskostymen.


Utsikts ägarkvartett, från vänster: Stefan Ruud, Patrik Lanner, Christer Söderberg och Daniel Olsén.

För drygt ett år sedan togs Utsikt över av fyra anställda: Christer Söderberg, Patrik Lanner, Stefan Ruud och Daniel Olsén.  Alla i kvartetten fick ett lika stort ägande i byrån.

När det första verksamhetsåret – förlängt räkenskapsår 18 månader – gick mot sitt slut hade bolaget vänt en tidigare positiv resultatutveckling till en stor förlust: 2,5 mkr på en omsättning på drygt 23,5 mkr.
Ännu allvarligare: kapitalet i bolaget var förbrukat. Utsikt har också fått en anmärkning  i revisionsberättelsen för att ägarna inte upprättat kontrollbalansräkning, vilket måste göras när mer än halva aktiekapitalet är förburkat. I praktiken överlåter revisorerna till bolagsstämman att avgöra bolagets framtid.
– Vi gick in i ett par projekt där vi tog risker på egen hand, bland dem Oskarshamn Offshore Race med en tillhörande festival, förklarar vd Christer Söderberg.

Enligt Söderberg räknade byrån med att projekten skulle gå med förlust under ett par år för att sedan ge vinst. Men förlusterna blev större än väntat.
Och nu har byrån avvecklat sina engagemang i projekten.
– I samband med lågkonjunkturen drog sig en stor sponsor ur, vilket gjorde det omöjligt för oss att driva projekten vidare på egen hand. Med handen på hjärtat kanske vi blev lite fartblinda och drog på oss en för stor kostnadskostym.

Fem personer har fått lämna byrån under våren.
– Vi var 14 personer innan uppsägningarna.

Ägarna har tvingats skjuta till nytt kapital i två omgångar.
– Jag vill inte säga med hur mycket, men prognosen för 2009 pekar på att vi kan hämta igen drygt hälften av underskottet från förra året.  Den löpande verksamheten går återigen med vinst. Jag räknar med att vinsten i år blir runt en miljon. Våren har sett mycket bra ut, säger Christer Söderberg.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.