Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Storvarsel på F&B Factory

Publicerad: 25 oktober 2018, 12:05

Foto: Andreas Elgstrand

16 av 82 personer sägs upp från produktionsbyrån F&B Factory. Uppsägningarna gäller främst formgivare och originalare.


Ämnen i artikeln:

F&B FactoryReklamForsman & Bodenfors

Under förmiddagen meddelade F&B Factorys vd Åsa Bernlo medarbetarna på bolagets Göteborgskontor att 16 av dem skulle få lämna sina tjänster. I första hand rör det sig om formgivare och originalare, vilket enligt Resumés uppgifter i huvudsak är seniora medarbetare. F&B Factory hade innan uppsägningarna 82 medarbetare.

Enligt Åsa Bernlo genomförs varslet för att i framtiden vara rätt partner för byråns kunder.

Varför kommer uppsägningarna nu?

– Marknaden har under en längre tid varit i förändring. Factorys omställning från en traditionell produktionsbyrå startade redan under 2014/2015. Nu gör vi ytterligare en insats för att utvecklas och ha ett än starkare erbjudande, både för våra nuvarande och framtida kunder, svarar hon via mejl till Resumé.

Sedan 2012 har er vinstmarginal mer än halverats, och ni gjorde förlust 2015 och 2016; vad ser du som förklaring till det och kan du identifiera några branschtrender som påverkat er?

– De trender som påverkar oss är exakt de samma som hela marknaden upplever - ett ökat fokus på de möjligheter som digitalt och ny teknik ger. Förlusterna under 2015 och 2016 handlade framförallt om ökade kostnader i samband med den omställning som skedde då. Under 2017 gjorde vi ett bra resultat och vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen tillsammans med våra kunder, skriver Åsa Bernlo.

Sommaren 2016 köptes Forsman & Bodenfors upp av den amerikanska byråkoncernen MDC Partners. Byrån hade då varit Sveriges mest framgångsrika och största i över 30 år med ett otal Guldägg och priser i Cannes Lions. Sedan uppköpet har dock MDC Partners aktie fallit med knappt 75 procent.

Åsa Bernlo förnekar att uppsägningarna har någonting att göra med ägarbolagets aktieras.

Tidigare i år valde Forsman & Bodenfors att lägga ned retailbyrån Kollo, trots att de visat upp goda finanser och bred vinstmarginal.

Resumé har ställt ytterligare frågor till Åsa Bernlo, vd på F&B Factory, som dock inte återkommit.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.