Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Strateg på DigitasLBi lanserar sajt med fotopoesi

Publicerad: 16 juni 2017, 09:19

För ett par år sedan kom han ut med lyrikboken Liv, en superanalog praktupplaga med klassisk formgivning. Nu lanserar Carl-Henrik Monrad-Aas den helt digitala uppföljaren, en lyriksajt med samma namn som boken och som gör hans unika fotopoesi tillgänglig för alla, direkt i mobilen.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerDigitas LBiFotograferStrategStrategi

Carl-Henrik Monrad-Aas jobbar till vardags som varumärkesstrateg på DigitasLBi, men har ett alter ego som poet. Sedan några år tillbaka skapar han en ovanlig form prosalyrik som han kallar fotopoesi, där hans texter och bilder skapar en konstnärlig helhet.

– Det verkar finnas ett tabu kring att kombinera lyrik med bilder, särskilt fotografier. Själv tycker jag att bilden kan addera en känslomässig dimension till en dikt, ungefär som musik gör till sångtexter, säger han i en kommentar.

Carl-Henrik Monrad-Aas gör allt med sin smartphone; plåtar, skriver och publicerar. Texterna är ganska korta och följer ett löst hållet mönster. De utgår alltid från en geografisk plats och slutar gärna i en svindlande känsla.

– Jag har alltid gillat haiku och ser det jag skriver som min variant på denna urgamla japanska lyrikform. Inte med lika strikta regler, men med en liknande tematik som kretsar kring naturen, årstiderna och världsalltet ställt mot det flyende ögonblicket.

När det gäller bilderna så är det inte en teknisk fulländning som Carl-Henrik Monrad-Aas är ute efter utan en intressant och ärlig bild av det flyktiga ögonblicket.

– Precis som texterna så vill jag att bilderna ska vara spontana och ärliga, skapade i farten som polaroider. Jag jobbar litegrann med filter, men retuscherar aldrig.

Hans fotopoesi började för några år sedan som ett projekt på Facebook. Bland maträtter och husdjursporträtt i flödet blev hans eftertänksamma betraktelser ett omtyckt avbrott. Han fick många påtryckningar om att samla ihop materialet till en bok och så blev det tack vare ett samarbete med art directorn Jonas Lindblad. Uppföljaren är alltså helt digital.

– Även om inget slår känslan som man får av en vacker bok, så är det viktigare för mig att det jag gör når ut till människor, säger Carl-Henrik. Nu får mina fotopoem ett hem på webben dit vem som helst alltid kan gå när själen behöver lite näring, i en kommentar.

Poesisajten är inledningsvis laddad med drygt 250 fotopoem som är lätta att bläddra mellan på både mobil och desktop. Sajten är byggd och designad av Sandra Svensson, frontendutvecklare; Emilie Jansson, AD och Sara Eggert, UX-designer.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.