Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Strid på Skånskan kostar miljoner

Publicerad: 2 november 2011, 16:14

Johan Krönmark, vd idag, Thomas Grahl, vd 2009-2011 och Richard Kling, sparkad som vd 2009.

Skånskans sparkade vd Richard Kling har stämt tidningen på 1,3 miljoner. Tidningen anklagar honom för att ha fifflat till sig 661 000 i semesterersättning. Skånskan ska nu spara 15 miljoner, men tvingas betala lön till tre vd:ar: Richard Kling, nyss avhoppade Thomas Grahl samt snabbinkallade Johan Krönmark.


Ämnen i artikeln:

Thomas GrahlSkånska Dagbladet

Skånska Dagbladet är en liten tidning med många dyra direktörer:
För en vecka sedan sade Thomas Grahl upp sig som vd. Till våren har han gjort de tre år som han lovade styrelsen. Han har en lön på 125 000 under sin sex månaders uppsägningstid.

Under tiden kallas Norra Skånes tidigare vd Johan Krönmark in, direkt från konsultuppdrag åt värsta konkurrenten Gota Media som i tisdags tog över Sydsvenskans tre tidningar i Trelleborg, Ystad och Kristian­stad.

Dessutom har Thomas Grahls företrädare, den 2009 sparkade vd:n Richard Kling, fortfarande lön från företaget. Men han är inte nöjd, utan har stämt Skånskan på 1,3 miljoner.

En vd för Skånskan kostar med lönebikostnader och pensionsinbetalning omkring 3 miljoner per år. Fram till nästa vår har Skånskan tre på utgiftskontot.

Kostnaderna beror delvis på utfallet av en bitter strid i tingsrätten mellan Richard Kling och företaget:
Richard Kling anställdes som vd för Skånska Dagbladet 1989. I slutet av 2008 avslöjade Resumé att styrelsen ville ersätta honom, vilket också skedde våren 2009. Styrelsen hade då värvat Thomas Grahl för att få det krisande företaget på fötter.

Styrelsen skrev då ett avtal som arbetsbefriade Richard Kling med full lön under 2009 och därefter gav honom 70 procent av lönen på 144 000 kronor i månaden de tre år som återstod till 65-årsdagen.

Skånskan anser att han gick i pension när han lämnade företaget. Företaget hade tidigare gjort ett antal inbetalningar för att täcka pensionen före 65-årsdagen. De ger 61 000 kronor i månaden. Resterande belopp upp till 100 800 kronor, 70 procent av direktörslönen, betalas av företaget till Richard Kling.

Men Rickard Kling anser sig anställd till 65-årsdagen och valde att spara pensionen. I stället kräver han motsvarande belopp som lön och vill dessutom att företaget fortsätter att betala in pensionspremier. Därför stämde han Skånskan i Malmö tingsrätt på 1 326 000 kronor plus ränta.

Tidningen lovar att stå vid uppgörelsen om 100 800 i månaden fram till 65-års­dagen i maj 2012, men påpekar att företaget tvingas betala pensionen dubbelt upp om han valt att skjuta upp pensionsutbetalningen och i stället får lön.

Samtidigt kontrar Skånskan med att anklaga Richard Kling för att ”uppsåtligen eller av grov oaktsamhet ha vållat bolaget skada” genom att ”ha förmått ekonomiavdelningen att betala ut 948 960 kronor i semesterersättning” i samband med att han sparkades.

Richard Kling hävdade att han har sparat 137 semesterdagar under 20 år som vd. Skånskan pekar på att 76 av dagarna är preskriberade enligt semesterlagen och kräver tillbaka 661 000 kronor.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.