Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Studenter kampanjar mot vithetsnormen i genrebilder

Publicerad: 17 januari 2017, 13:00

I en protestaktion mot vithetsnormen i samhället manifesterar Berghsstudenter mot vita mockups. Kampanjen för tankarna till ett examensarbete som blev en global snackis i våras.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerStudenterBerghs School of CommunicationNormkritik

Många aktörer och privatpersoner såsom designers, reklambyråer, startups och studenter använder telefonmockups som hålls av händer för att presentera sina idéer. Berghs-studenterna Simon Lublin och Martin Noreby identifierade ett tydligt problem i fältet. Händerna som håller i telefonerna är alltid vita. En snabb googling på "iphone hand mockup" visar nära på undantagslöst telefoner som hålls av vita händer. Med kampanjen "Is it only for white people?" vill de visa hur felaktig bild som idéerna är skapade för.

– Alla bra idéer som presenteras runtom i världen är förstås framtagna för alla att använda. Men när de uteslutande presenteras av vita händer framgår inte det, säger studenterna.

För att manifestera mot problemet har studenterna tagit fram hemsidan isitonlyforwhitepeople.com där man förutom att belysa problematiken även tillhandahåller ett icke-vitt mockuppaket som vem som helst kan ladda ned gratis. Syftet är att mockupsen ska bidra till mer mångfald i hur jobb presenteras.

– Vi kan inte lösa problemet med vithetsnormen, men vi hoppas att våra mockups kan bidra med lite mångfald och att folk funderar lite extra nästa gång de presenterar sina idéer.

Berghs-studenterna har kommit till en snarlik insikt som ett tidigare initiativ från en svensk student. För ett och ett halvt år sedan gjorde Johanna Burai sitt examensarbete för kandidatprogrammet i visuell kommunikation på Beckmans designhögskola.

Arbetet resulterade aktivistkampanjen World White Web, där Johanna Burai ville ändra på det faktum att bara vita händer dök upp på Google då man skrev in sökordet "hand". Resumé uppmärksammade förra vårenhur hennes kampanj gav resultat, och det faktum att det inte längre endast är vita händer som dyker upp i Googles bildsökning. Hennes initiativ fick internationellt genomslag och togs upp av bland annat BBC och Dazed Digital.

LÄS MER: Examensarbetet som lyckades ändra Googles sökresultat.

Arbetsgrupp:
Art Director: Martin Noreby
Copywriter: Simon Lublin
Berghs School of Communication

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.