Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Studio Total betalar inte skulderna

Publicerad: 2 februari 2011, 14:58

Studio Total gav bort 140 000 kronor i lördags till tjejer för att ”de inte har kuk”. Men de betalar inte sina räkningar och kör med falska namn. – Vi pratar gärna om våra jobb, men inte om före­tagen, säger Per Eriksson, alias Cromwell.


Ämnen i artikeln:

Studio Total

truefalse

Tomas Bergkvist och Per Eriksson är delägare i Studio Total. Foto: Scanpix.

Byrån Studio Total har hyllats på kultursidorna för sina kampanjgrepp: Under Almedalsveckan 2005 kallade Kulturpartiet till presskonferens med ett antal kända skådisar som lockbete. Allt var bluff på uppdrag av Riksteatern med syftet att få uppmärksamhet på kulturfrågor.

För två år sedan blev mode­bloggaren Black Ascot stor på nätet, en stenrik föräldralös 19-åring från Östermalm med fäbless för sprit och dyra kläder. Ännu en bluff från Studio Total för att få fler unga till Malmöoperan.

I regi av Studio Total filmade en tjej 2009 sitt ansikte medan hon fick orgasm för att locka fler till Arvikafestivalen. Orgasmen påstods vara äkta.

I Almedalen i somras blev Studio Total världsberömda då FI:s Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kronor för att visa på löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Pengarna var äkta.

Och i lördags bjöd Studio ­Total till fest på hotell Scandic Malmen i Stockholm för att få ge bort 2 500 kronor till varje kvinna som dök upp. Det sägs vara den månatliga löneskillnaden mellan män och kvinnor. Nu betonade Studio Total att pengarna var deras egna:
”På ett personligt plan känns det faktiskt LITE TRIST att fortsätta skänka bort pengar som vi kunde använt till annat. Så kom igen regeringen och alla företag. Vi tänker fortsätta med det här. Så om NI inte gör något så blir, eh, jag och Per Cromwell jättefattiga”, skrev Tomas Bergkvist, alias Mazetti, i inbjudan.

Men tjejerna fick inga 2 500 kronor:
– Nej, det var så många tjejer där så vi fick lägga till lite och dela det mellan dem, säger Per Eriksson. Det kostade oss 140 000 kronor. Ja, vi tycker att vi har fått bra uppmärksamhet för en viktig fråga.

Är det inte risk att ingen tar er på allvar?
– Nej, vi var ”lurbyrån” med Kulturpartiet och Black Ascot. Men vi har gjort väldigt många kampanjer.

Hur många jobbar på er byrå och i vilket bolag drivs verksamheten?
Per Eriksson räknar upp några namn men vägrar att svara på i vilket bolag de jobbar:
– Varför vill du veta det? Det känns inte relevant att prata om företagsstrukturen.

Resumé ska skriva om både kampanjer och företag.
– Det finns inget intresse av att se hur vi är organiserade.

Studio Total drevs tidigare av Tomas & Per Studio Total Handelsbolag, som inte avger offentliga redovisningar. I fjol startades bolaget Studio Total PK AB, som ännu inte har redovisat.

År 2008 registrerades handelsbolaget som arbetsgivare. Per Eriksson och Tomas Bergkvist hade 2009 sin väsentliga inkomst, 356 000 respektive 310 000, från aktiv näringsverksamhet, vilket antyder att de då drev handelsbolaget.

Varför kallar ni er Cromwell och Mazetti när ni heter något annat?
– Jag heter Cromwell när jag jobbar. Jag har inte haft tid att skicka in papperen. Tomas har hetat Mazetti länge.

Handelsbolaget har dragit på sig 17 betalningsanmärkningar, mest obetalda skatter samt fyra p-böter. Det nystartade aktiebolaget har ännu bara en betalnings­anmärkning. Per Eriksson har en betalningsanmärkning för obetald skatt från 2008.

Hade det inte varit bättre att betala era räkningar i stället för att elda upp eller ge bort pengar?
– Det beror på vem du frågar.

Dig?
– Inga kommentarer.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Studio Total

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.