Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Succé på hemmaplan - nu ska Stockholm Open ut i Europa

Publicerad: 2 december 2016, 15:25

David Orlic, Maja Bredberg och Lamin Sonko höll föredrag om hur Stockholm Open fungerar.

Foto: Yasmine Winberg.

Sommarjobbssatsningen Stockholm Open har gjort succé i Sverige. Nu hoppas grundarna på att byråer och politiker i Europa kopierar initiativet.

Ämnen i artikeln:

David OrlicStockholm OpenMaja BredbergEurobestLamin Sonko

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Stockholm Open startades av Maja Bredberg (Forsman & Bodenfors), David Orlic (KOMM!) och Lamin Sonko (Jung Relations) i fjol. Tanken var att ungdomar från Stockholms ytterområden skulle få jobba på toppbyråerna med förhoppningen att på sikt öka mångfalden i branschen.

Det har gått väldigt bra och intresset är stort. 2015 var fem byråer med, 2016 erbjöd 50 byråer 300 ungdomar sommarjobb.

Nu är Maja Bredberg, Lamin Sonko och David Orlic på plats i Rom på Eurobest för att berätta om Stockholm Open och för att öppna upp för initiativet i fler länder i Europa.

– Målet är att sprida projektet till fler delar av den kreativa sektorn i Sverige och att göra pilotprojekt under nästa år i ett antal europeiska städer som har liknande utmaningar som Stockholm, säger Lamin Sonko.

Pilotprojekten ska starta med fem till tio grupper initialt för att se hur det fungerar.

– Men det är inte upp till oss. Det är upp till lokala byråer, politiker, kommuner och förbund. Det är de som är hjältarna, som får det att hända. Det finns inte en modell som fungerar överallt. Olika städer har olika förutsättningar. Därför delar vi med oss av vår modell, så andra länder kan ta det som passar dem, säger Maja Bredberg.

Trion har sjösatt sajten stockholmopen.org som steg för steg beskriver hur städer kan skapa ett eget Stockholm Open.

Det är redan företrädare från ett antal städer som visat sig intresserade. Dessa är Amsterdam, Antwerpen, Bryssel, London, Bukarest och Paris.

Förutom att ha bidragit med hundratals sommarjobb till ungdomar i Stockholms ytterområden och många kreativa kommunikationslösningar, har projektet i Sverige även genererat stipendium till Berghs, praktikplatser och i några fall även jobb.

I somras skapade de en mängd kreativa projekt åt bland annat Hässelby-Vällingby, Spånga-Tensta och Skärholmen. En av dem var att göra porttelefonerna till en idésluss. Vem som helst skulle kunna bidra med goda förslag till kommunen genom att ringa in från sin egen porttelefon.

Maja Bredberg, David Orlic och Lamin Sonko vill även passa på att ta död på de fördomar som människor har om ungdomar från förorterna.

– Stal någon en dator? Förlorade någon en plånbok? Nej. Vi har haft en enda incident på en byrå. Problemet var att gruppen inte fick något jobb gjort. Då splittrade vi på den och bildade nya, vilket löste problemet. Alla byråer som deltagit i Sverige har med egna ögon sett vilken oerhörd talang som finns att tillgå, säger David Orlic.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev