måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svagt uppåt för medieinvesteringarna

Publicerad: 11 februari 2014, 08:02

Tack vare en uppgång av investeringarna i mediekategorierna landsortspress, internet och bio om respektive 9, 19 och 98 procent så uppvisar de totala investeringarna för januari månad en ökning.

Ämnen i artikeln:

Medieinvesteringar

KB

Krister Berntsson


Medieinvesteringarna, förmedlade via Sveriges Mediebyråers medlemmar, inleder året svagt uppåt och ökar med knappt 1 procent jämfört med samma månad föregående år. Januari månad präglas av kalendereffekter i och med helg- och klämdagar.

En uppgång för investeringarna i ett fåtal mediekategorier kompenserar dock en nedgång bland annat i den största kategorin TV. Totalt förmedlades under januari månad drygt 900 miljoner kronor.

– Man bör vara försiktig med att dra allt för stora växlar på siffrorna i januari i och med att de färgas av antalet helg- och klämdagar samt att det är säsongsmässigt lägre volymer, säger Staffan Slörner, vd Sveriges Mediebyråer. Digitala investeringarna ökar totalt med drygt 10 procent. Det är primärt internet displayinvesteringar som fortsätter att öka i volym. Inom internet står mobil och video för de procentuellt kraftigaste ökningstalen, vilket också kommer vara en fortsatt utvecklingen under året. För sök påverkas troligen siffrorna av en eftersläpning i fakturering som med stor sannolikhet kommer att korrigeras under kommande månad, säger Staffan Slörner, VD Sveriges Mediebyråer.

Mediekategorin utomhus/trafikreklam inleder året ungefär i linje med samma månad föregående år efter att också ha levererat bra under december, detta trots en tillbakagång om drygt 7 procent för helåret 2013. Mediekategorin radio inleder dock 2014 med en tillbakagång om 11 procent vilket är i linje med föregående års totala nedgång. DR/Annonsblad backar nästan 3 procent jämfört med samma månad föregående.

– Broadcastmedier visar på en negativ utveckling i januari som troligen både beror på den kraftiga ökningen i TV i december kombinerat med en viss försiktighet i början av året, säger Mikael Ekelöf, vice vd Starcom Sweden. De för första gången kommersiella OS-sändningarna kan också i viss grad ha påverkat annonsörernas periodisering under första kvartalet. Radios nedåtgående trend fortsätter i januari dock så är utförsäljningsgraden för februari och mars redan på höga nivåer vilket borgar för ett bättre första kvartal. Den extrema uppgången för bio är kalender- och utbudsstyrd.

Ladda ner Mediebyråbarometern här.

Ladda ner grafen här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev