Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svensk mjölk vinner över Oatly – måste sluta med attackerna

Publicerad: 19 november 2015, 10:18

Del av Oatlys annons i samband med rättegången.

Nu har domstolen sagt sitt: Oatly tvingas sluta med delar av sin marknadsföring som attackerar mjölken. Varumärket får inte heller hävda att havrebaserad mjölk skulle vara mer hälsosam produkt än mjölk.


Ämnen i artikeln:

OatlySvensk MjölkMarknadsdomstolen

Den 7 oktober påbörjades slutförhandlingarna i Marknadsdomstolen där Oatly och lobbyorganisationen Svensk Mjölk stod på varsin sida. Upprinnelsen var att havredryckstillverkaren hade använt sig av kaxiga formuleringar som "No milk. No soy. No badness" och "It's like milk, but made for humans" i sin marknadsföring. Det fick mjölklobbyn att dra Oatly till domstol och turerna har pågått i ett år.

Nu har marknadsdomstolen kommit med sin dom, och Oatly står som förlorare på flera punkter. De förbjuder företaget att använda sin marknadsföring som ansetts vara misskrediterande mot mjölk, skriver TT.

Marknadsdomstolens dom är förenad med ett vite om inte Oatly följer domen.
Dessutom ska Oatly ersätta Svensk Mjölk för rättegångskostnader på närmare 1,3 miljoner kronor

Samma morgon som slutförhandlingarna skulle inledas presenterade Oatly och deras byrå Forsman & Bodenfors de vetenskapliga argumenten för att havrebaserade drycker är hälsosammare och bättre för miljön än mjölk. Allt i en copytung printannons i Sveriges största dagstidningar.I samband med förhandlingarna visade mjölklobbyns jurister upp den aktuella annonsen som bevis på företagets marknadsföring.

Läs domen här.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.