Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svensk oljemiljardär satsar 500 miljoner på Americas Cup

Publicerad: 10 november 2010, 16:08

En okänd svensk med ett okänt företag som inte behöver reklam gör den största sponsringssatsningen någonsin. Gunvors ägare Torbjörn Törnqvist satsar minst 500 Mkr för att försöka segla hem Americas Cup-bucklan. Men knappt en krona hamnar i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Jan Stenbeck

truefalse

Torbjörn Törnqvist (högst upp) rattar sin enskrovsracer i Louis Vuitton-racet. I Americas Cup är det i stället katamaran som gäller. Foto: Artemis Racing

För tio år sedan beslöt Jan Stenbeck att försöka vinna Americas Cup 2003. När han dog 2002 tog sonen Hugo över. Det gick inte så bra. Ett nytt försök 2007 misslyckades också det.

Äventyret antas ha kostat 300–400 miljoner och sponsrades av de egna bolagen Tele2 och MTG, där det muttrades om ”pengar i sjön”.

I måndags höll Torbjörn Törnqvist presskonferens på Fotografiska museet ihop med Kungliga Svenska Segelsällskapets, KSSS, ordförande Jacob Wallenberg och ett antal pr-konsulter från Kreab Gavin Anderson.

Budskapet var att Torbjörn Törnqvists privata seglingsbolag Artemis Racing ställer upp i Americas Cup 2013 som representant för KSSS. Torbjörn Törnqvist började tävlingssegla för fem år sedan och på söndag seglar hans team finalen i Louis Vuitton Trophy i Dubai.

En seriös Americas Cupsatsning beräknas kosta minst en halv miljard kronor. Väldigt lite av de pengarna hamnar i Sverige: seglarna är nästan alla internationella proffs, båtarna designas och byggs utomlands där också tävlingarna går.

Intresset för extrem matchracing är klent i svenska medier. Det blir knappast större­ av att Torbjörn Törnqvist är näringslivets superdoldis. Hans bolag Gunvor omsatte i fjol lika mycket som Volvo och Ericsson tillsammans, 450 miljarder kronor, men han kan fika hemma i Solna centrum utan att ens klasskompisarna känner igen honom.

Den 55-årige ekonomen från Stockholms universitet som lärde sig oljetrading av Mats Arnhög på STC under 1980-talet har råd att bränna en halv miljard, det är vad Gunvor ger i vinst en bra månad.

Gunvor är världens tredje största privatägda oljetradingbolag, baserat i Genève och med 300 handlare på kontor runtom i världen. Bolaget startades för åtta år sedan och ägs, via Holland, Cypern och skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, till lika delar av Torbjörn Törnqvist och ryssen Gennadij Timsjenko. Tack vare bra kontakter hanterar bolaget en tredjedel av den enorma ryska oljeexporten.

Gunvor samarbetar med Lundin Petroleum om olje­utvinning i Ryssland. De båda företagen sponsrade i våras bokmässan i Genève, där Torbjörn Törnqvist bor sedan sju år. Det väckte protester bland de deltagande författarna.

I övrigt har Torbjörn Törnqvist en mycket låg profil gentemot massmedierna. I sina få intervjuer har han avvisat alla rykten om att Rysslands premiärminister Vladimir Putin har haft dolda intressen i Gunvor.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jan Stenbeck

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News