torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svensk toppdesigner skapar ny finsk nationalidentitet

Publicerad: 1 oktober 2014, 10:53

Den finska kreativa byrån Bob the Robot anser att extremhögern har kapat Finlands nationalidentitet. Nu har byrån beställt en ny – från Sverige. Svenske toppdesignern Henrik Nygren har anlitats för projektet, och resultatet presenteras på reklamtävlingen Eurobest i Helsingfors i början av december.


MH

Magnus Helander


Enligt Bob the Robot har extremhögern i Finland upprörts över byråns initiativ som är ett statement mot högerextrema kretsar i landet.

Man menar att extremhögern har lagt beslag på den finska flaggan och nationalsymbolen lejonet. Projektet med en kompletterande finsk nationalidentitet stöttas av det välrenommerade finska konstmuseet Ateneum. Dock är det inget som den finska staten sanktionerar.

– Det händer mycket gott i Finland och vi syns ständigt i de internationella nyheterna, men hur uttrycka stolthet över det egna hemlandet utan att bli stämplad som högerextremist? Det kändes som vår plikt att göra någonting åt saken: skapa en ny nationalsymbol som representerar ett nytt, frimodigare Finland, säger vd:n för Bob the Robot, Miska Rajasuo, i en kommentar.

Byrån valde att ta hjälp – av en svensk: Toppdesignern Henrik Nygren, som bland annat har skapat identiteten för Moderna Muséet, vunnit och vunnit Platina-ägget.

– Det är intressant hur olika, med ändå lika alla design-
projekt är. Det krävs alltid mycket arbete samt total hängivelse för att slutresultatet skall särskilja sig och kommunicera det väsentliga. Detta projekt för Finland är inget undantag, säger Henrik Nygren.

Den nya finska nationalidentiteten ska presenteras i samband med Eurobest i Helsingfors 1-3 december.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev