Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svenska brons i Direct

Publicerad: 17 juni 2013, 18:36

CV-kampanjen och Swebus Tågväxel.

Nio svenska nomineringar gav ikväll utdelning i form av två bronslejon. Åkestam Holst och INGO är vinnarna.


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions

Av drygt 250 nominerade bidrag delar Direct-juryn ut 61 lejon. Sverige hade nio nomineringar, men får nöja sig med "bara" två brons. Kampanjerna som vinner är CV-kampanjen av INGO för Situation Sthlm och Swebus tågväxel av Åkestam Holst.  

Anna Qvennerstedt, kreativ chef på Forsman & Bodenfors, är svensk representant i juryn:
– Det är två jättebra kampanjer. Man glömmer bort mellan varvet vilket jäkla nålsöga det är att vinna. Att hamna på shortlist är en enorm bedrift. Att dessutom vinna ett lejon ska man vara oerhört nöjd med, säger hon.

Det verkar som att ni har varit kräsna?
– Ja, vi var kräsna. Det är varierar vilken standard som olika jurys sätter, men jag tycker att det ska vara förbannat svårt att vinna i Cannes. Det finns så många tävlingar, men just den här ska vara fruktansvärt hård. Hellre att man är för hård än att man sprätter ut bronslejon.  

Grand Prix i kategorin går till kampanjen "Dumb ways to die" av McCann i Melbourne. Den vinner även ett Grand Prix i PR-kategorin. För Anna Qvennerstedt var det tveklöst det bästa bidraget.
– Det finns en komplicerad mekanik nu i många kampanjer. Kvaliteten i vinnaren är en tonalitet och idé som skär igenom all logik. Den går rakt in i hjärtat på många. Den sortens kommunikation är det svåraste att lyckas med. Jag tycker att det är ungefär vart femte år som jag ser reklam som jag blir så överrumplad av.

Några tips till inskicken nästa år?
– Håll det så kort och kärnfullt som möjligt. Många kampanjer är väldigt komplexa, men de vinner inte på att man broderar ut komplexiteten. Renodla istället och förtydliga den kreativa idén.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Cannes Lions

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.