Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svenska duon bakom Clintons kampanjfilm flyttar hem

Publicerad: 2 november 2016, 16:29

Agnes Uggla och Josefin Roxeheim.

Josefin Roxeheim och Agnes Uggla flyttar hem efter tre år i New York. Under tiden på Droga5 fick de chansen att arbeta med Hillary Clintons kampanj. Nu berättar de om drömchansen, och vad nästa kapitel blir i karriären.


Ämnen i artikeln:

ReklamkampanjDroga5Hillary Clinton

Agnes Uggla och Josefin Roxeheim är bästa vänner sedan uppväxten i Danderyd. Redan som 10-åringar bestämde de sig för att de skulle jobba ihop som vuxna.
– Sedan dess har vi kämpat för att hålla det. Och det har funkat bra, säger Josefin Roxeheim.

Efter några år i den svenska reklambranschen (Agnes kom in via Camp David och Josefin jobbade som produktionsledare på SWE) bestämde de sig för att söka in till Miami Ad School i New York. Siktet var inställt på Droga5, ansedd som en av världens främsta byråer. Även den målsättningen infriades.
– Vi jobbade stenhårt i skolan för att ens komma i närheten av den drömmen. När vi sedan blev antagna som praktikanter hamnade vi i extas, säger Agnes Uggla.

Efter praktiken fick båda anställning som ett kreativt team på Droga5, och har jobbat för enorma varumärken som Google Pixel, Under Armour och HoneyMaid.

Men mest minnesvärt var förmodligen när de fick chansen att bli en del i arbetet med Hillary Clintons kampanj.
– Vi fick höra att vi skulle få vara en del av ett hemligt uppdrag, och vi blev förstås exalterade över att gå göra något så spännande. Arbetsgruppen bestod bara av fem personer, och vi jobbade hur mycket som helst för att få till det.

Filmen som de arbetade med är ett hopkok av tal som Hillary Clinton gjort genom åren. Den har fått spridning över hela världen, bland annat i medier som New York Times, Time Magazine och TV4:s Nyhetsmorgon.
– Vi jobbade i veckor med att gå igenom 40 år av material. Dels tal, men även talkshower och intervjuer. Det behövdes för att kunna bygga upp i monologen som sedan blev det slutgiltiga resultatet i filmen, säger Josefin.

Hur var det att få jobba med något historiskt som valet?
– Vi har ju fått lära oss väldigt mycket om Hillary och vill så klart att hon ska vinna. Det är väldigt coolt att hon kan bli den första kvinnliga presidenten, och att vi som två unga svenska kvinnor fick arbeta med hennes kampanj. Det var stort att få vara en del av, säger Agnes.


Men efter ett intensivt år på Droga5 har de nu flyttat hem till Stockholm igen.
– Vi har umgåtts 24 timmar om dygnet. Vi bodde ihop och jobbade sjukt långa dagar. Så nu är vi som ett gift gammalt par, säger Agnes Uggla.
– Men efter tre år är vi taggade på att jobba i Sverige. Vi har ju också familj och vänner här som vi saknat, fyller Josefin Roxeheim i.

Målet är att jobba tillsammans även på hemmaplan. Och de ser fram emot att arbeta på svenskt manér.
– Den största skillnaden är arbetskulturen. Jag har jobbat på byrå i Sverige tidigare, och det går inte att jämföra med USA. Där är det mycket mer vassa armbågar och sena nätter. Det är också en mycket större maskin där allt ska gå igenom väldigt många instanser. Att skriva en Facebook-post måste godkännas i åtta led.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.