Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Svenska Spel blir av med Oddset och Stryktipset

Publicerad: 15 december 2008, 14:08

Sportspelen - oddset och tipset - plockas ut från Svenska spel och öppnas för andra aktörer där till exempel utländska spelbolag ska kunna söka licens för internet- och ombudsspel. Samtidigt ska utländska spelbolag utan svensk licens stängas ute genom att deras IP-adresser och banköverföringar blockeras. Det föreslår i dag regeringens spelutredare Jan Nyrén.


Svenska spel blir enligt spelutredningens förslag av med sportspelen, som i dag omsätter strax under fyra miljarder. Men de får samtidigt behålla onlinespelen på poker, bingo liksom skraplotter, och förlorar inte något av sina lotterier, som till exempel Triss.

I stället öppnas möjligheten för nya aktörer bara när det gäller sportspelet. Svenska eller utländska bolag liksom folkrörelserna ska kunna söka svensk licens för sportspelen. Däremot ska Svenska spel inte få ordna sportspel.

Men licensmodellen kombineras med att utländska spel i övrigt stängs ute från svenska marknaden.

– Italien har ett licenssystem och har nu i två år använt sig av blockering av utländska spelbolags IP-adresser, och därifrån är erfarenhet att det varit framgångsrikt. Frankrike är nu på väg att införa ett liknande system, säger utredaren Jan Nyrén.

Förslaget innebär att Svenska spel får monopol på allt interaktivt spel på nätet, som exempelvis nätpoker. De ska också även fortsättningsvis ta hand om de "farliga" spelen som automatspel och kasinospel.

Jan Nyréns förslag innebär att Svenska spel blir av med betydligt färre spelformer än vad de flesta hade räknat med.

Men den verkliga vinnaren på förslaget ser ut att vara ATG. Vadslagning på hästar blir även i fortsättningen förbehållet ATG, men genom IP-blockering kan de slippa utländsk konkurrens.

Det blir också skärpta regler för marknadsföringen av spel.

– De kommer att gälla både omfattningen och innehållet i marknadsföringen, i alla marknadsföring ska måttfullhet iakttas. Även reklam för spelombuden behöver tonas ned, säger Jan Nyrén.

Dessutom blir det ett totalförbud mot all marknadsföring av interaktiva spel.

För att övervaka spelmarknaden och marknadsföringen omvandlas dagens Lotteriinspektion till en Spelmarknadsinspektion med utökade befogenheter. De ska bland annat kunna utdöma viten som är omedelbara.

De utländska spelbolagen jublar knappast över dagens besked från regeringens spelutredare. På flera punkter bli spellagstiftningen med utredningens förslag restriktivare.

– Nya aktörer ska omfattas av svensk lagstiftning. Det innebär att de till exempel inte får ge högre återbetalning till spelarna än vad som slås fast i svensk lag, förklarade Jan Nyrén.

Och egentligen presenterar Nyrén i dag två alternativ för regeringen. Det andra innebär den licensmodell som beskrivs här. Men enligt det första alternativet behåller Sverige grunderna i den spelreglering som finns i dag, eftersom utredaren menar att denna inte står i strid med EG-rätten.

Den nya spellagen föreslås börja gälla från 1 januari 2011.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.